techniek « Jurgen Doom Fotografie

Architectuurfotografie

11 september 2013 om 12:40 door jurgen geplaatst in de categorie architectuur,bedrijfsfotograaf,bedrijfsfotografie,fotograaf,fotografie,techniek

Als bedrijfsfotograaf word je regelmatig met  de uitdagingen van architectuurfotografie geconfronteerd: slechte of moeilijke lichtomstandigheden, lastig te bereiken standpunten, verkeerd tijdstip van de dag, objecten en obstakels in de weg, …. om nog niet te spreken van het feit dat je dikwijls werkt met ander soort materiaal: Tilt/shift lenzen, op statief, manuele focus, etc ….  En dan hebben we het nog niet over de controle van de witbalans, het gebruik van lange sluitertijden, ….

Zo verging het mij een beetje tijdens de shoot voor Philips lighting, waar ik beelden moest maken in het opleidingscentrum voor tandartsen in het Academisch ziekenhuis St. Luc te Brussel.

De ruimte was gevuld met licht, maar licht dat grote contrasten creëerde.  Contrast tussen de lichtpunten en de screens.  Er moest ook op statief gewerkt worden, om alle verticalen mooi verticaal te houden en om de cadrage te kunnen maken (en behouden).  En een heel aantal objecten moesten eerst van de tafeltjes verwijderd worden, alvorens de foto kon gemaakt worden.  En dan was het nog zoeken naar een geschikt standpunt, want er stonden zoveel zaken in de weg …

Niettemin kwamen we met dit beeld op de proppen.

Architectuurfotografie; Philips lighting

Architectuurfotografie; Philips lighting

Van workshop model naar cover girl – ‘t is maar een flitsje ver …

Het klinkt als de titel van een nieuwe workshop: van workshop model naar cover girl, en dit naar analogie met “from speedlight to lightroom”.

Wel, het was tijdens de aangepaste versie van deze laatste workshop, die we begin augustus in Leuven gehouden hebben, dat onderstaande foto gemaakt werd.

De cursisten hadden we in een aantal kleine groepjes ingedeeld om zo bepaalde aspecten van flitsofotgrafie te kunnen “belichten” (heb je hem?).  In de lesruimte hadden we een witte “infini” geplaatst en de curisten vroegen hoe je die wit kan krijgen, of hoe je die juist donker houdt.  Na wat geëxperimenteer met de belichting vroeg ik nog snel aan model Shauni of ze nog even wou poseren voor mij terwijl ik een paar shots kon maken van haar.

Veel meer dan 2 Nikon SB900 speedlights – in het CLS-systeem – die ik door 2 paraplu’s stuurde, heb ik hiervoor niet nodig gehad om onderstaande foto te creëren.  Daarnaast  heb ik wel nog gebruik gemaakt van een zilveren reflector om licht terug te kaatsen, zodat Shauni vrij egaal belicht werd.  Het resultaat werd uiteindelijk gebruik voor de cover van Shoot magazine, waarin collega Piet Van den Eynde en ik een artikel geschreven hebben over hoe te werken met het Nikon CLS-systeem.

 

 

Cover for Shoot magazine, shot during a workshop on flash photography

 

En zo kom je als model voor een workshop uiteindelijk toch nog op de cover van een schitterend fototijdschrift terecht.

 

Deze Shoot is vanaf vandaag te verkrijgen in de betere dagbladhandel!

 

Vastgoedfotograaf

13 april 2011 om 08:41 door jurgen geplaatst in de categorie architectuur,bedrijfsfotografie,flitsfotografie,fotograaf,interieur,techniek,vastgoed fotograaf

Vastgoedfotograaf & vastgoed fotografie

U zoekt een fotograaf om vastgoed te fotograferen?  Fantastisch, want daarmee onderscheidt u zich van de vele vastgoedmakelaars of particuliere verkopers van vastgoed die zomaar om het even welke foto’s van hun te verkopen pand op het internet gooien.

Is het u ook al opgevallen hoeveel moeite mensen doen om hun te verkopen vastgoed zo goed mogelijk voor te stellen?  Van een totaal vervallen krotwoning maken ze in één zin een sympatieke woning met potentieel.  Of over gebouwen waar men net het interieur geschilderd heeft spreekt men van een instapklare woonst.

Maar als men dan naar de foto’s van het pand kijkt die er bij gezet worden, dan zou je eerder gaan lopen.  Alsof men denkt dat men met amateuristisch getrokken, overbelichte en platgeflitste foto’s van interieurs waarvan de muren scheef lopen en het beeld niet eens scherp is, de verkoopprijs van het pand kan opgedreven worden.

Niets is minder waar.  In een voorgaande post over vastgoed fotografie kon je duidelijk het verschil “voor” en “na” zien.  Je kan dat nog eens bekijken via deze link.

Voor de verkoop van onderstaande vastgoed in Oostende werd ik gecontacteerd door het kantoor van notaris De Jonghe uit de parel der badsteden.  In het kantoor van notaris De Jonghe hadden ze namelijk begrepen dat notarissen best doen waar ze goed in zijn, namelijk een pand verkopen en er de “administratie” van opvolgen, daar waar het fotograferen van het te verkopen pand beter werd overgelaten aan de specialisten, namelijk fotografen die gespecialiseerd zijn in vastgoedfotografie.  Omdat mijn werk op mijn site en mijn blog hun overtuigd had van de meerwaarde van beelden die de te verkopen handelszaak er goed doen uitzien, vroegen ze mij om me daar een namiddag mee bezig te houden.

Zo zakte ik af naar de “Celtic Ireland”, een Irish pub met hotel in hartje Oostende om het te fotograferen.

Een van de belangrijkste zaken in een pub is zeker de toog.  Dit was in de Celtic Ireland niet anders.  Een monumentaal ding dat – jammer genoeg – niet zo goed belicht werd door het aanwezige licht.  Een eerste testshotje leverde onderstaand beeld op:

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

Zoals je kan zien, door het invallend licht zijn de flessen van de bar min of meer wat belicht, een bovenaan in de lichkoof komt er ook wat licht door, maar uiteindelijk is het beeld globaal onderbelicht.  Op dit punt begin ik al te vrezen voor de contrasten in het beeld.  Maar geen paniek, we halen een paar truken uit onze vastgoedtrukendoos en zie, daar verschijnt een tweede beeld.

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

Dit lijkt me meer op een correcte belichting van de delen waar het meeste aanwezige licht op valt.  Maar dat betekent tegelijkertijd dat al de rest nogal onderbelicht is (en dat zal blijven).  Tenzij we weer een paar truken bovenhalen.  Flitslicht bijvoorbeeld ….

Door het vakkundig plaatsen van 3 flitslichten zijn we uiteindelijk in staat geweest om de contrasten in het beeld tot een aanvaardbaar niveau te krijgen, en bovendien het beeld zo aan te passen dat er een aangename sfeer wordt gecreëerd.  Zo verdwijnt daardoor de donkere hoek achteraan links helemaal en krijgt men daar nu voldoende detail en licht.

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

Best wel een fijn belicht beeld als u het mij vraagt, en zeker uitnodigend om hier een avondje door te brengen.

Dankzij het plaatsen van flitsen kan je zo’n foto naar een hoger niveau tillen, en dat zonder het gebruik van een combinatie van verschillende beelden in Photoshop bijvoorbeeld.  Iets wat ik met het volgende beeld ook wou doen.  Door de inplanting in het gebouw komt er veel licht van langs 1 kant in dit gedeelte, waardoor het eerder een donker en niet zo aantrekkelijk beeld oplevert (letterlijk en figuurlijk) en er te hoge contrasten in het beeld zitten.

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

Maar dat kan je weer oplossen door het plaatsen van een aantal flitsen, in dit geval drie, waardoor heel de sfeer van de ruimte (en van de foto) weer naar een ander niveau getild wordt.  Hier zou ik best een paar uur in willen vertoeven met een paar gelijkgestemden en wat Iers gerstennat …

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

Voor sommige beelden is het echter niet zo evident om de contrasten te beheren in 1 enkele opnamen, zelfs met behulp van het gebruik van flitslicht.  Neem nu onderstaand beeld bijvoorbeeld.  Een ander zicht op de toog samen met de lichtstraat van langswaar er natuurlijk licht binnen valt.  De lichtstraat bestaat uit mooi glaswerk.  Echter, door het verschil in lichtintensiteit tussen het licht dat via de lichtstraat naar binnen komt en het licht dat op de toog valt, ga je dat nooit in 1 opname allemaal kunnen zien.  Je zou daarom kunnen opteren om je belichting af te stellen op het licht van de lichststraat en de rest van de ruimte in te flitsen.  Nu, ik heb doorgaans wel 4 tot 5 flitsen mee, maar trop is teveel.

Daarom heb ik hier geopteerd om met 2 opnames te werken, 1 waar het glas in de lichstraat goed te zien was (eerste beeld) en 1 waar alles binnenin goed op de foto stond (2de beeld).  Deze twee beelden heb ik dan gecombineerd tot 1 beeld.  Merk tot slot wel op dat in het algemeen beeld wel wat flitslicht zit op de toog om het licht daar warmer te maken, omdat het eerder koel was.

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie - finale foto

Tot slot wil ik nog een paar algemene beeldjes posten van de Irish Pub … als u zich nadien geroepen voelt om een bod te doen op mooi stukje Oostends vastgoed, voel u dan zeker niet geremd om contact op te nemen met notaris De Jonghe in Oostende.  De eerste zitdag zou 1 juni zijn.

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

vastgoedfotografie

Alle beelden zijn gemaakt met een Nikon D3s en een Nikon 24mm PC (Tilt-Shift) lens.  De flitsen (SB900) zijn allemaal aangestuurd via het Nikon CLS-systeem.

In een volgende post ga ik de kamers van het hotel de revue laten passeren.

… over hoe je een group fotografeert … in studio op locatie!

Groepsfoto’s op locatie

Herinner je je mijn vorige post nog? Ik had het daarin over portretfotografie voor MBS, maar vertelde tevens dat we het hele team als een groep moesten fotograferen, en dat in het huis waarin we de individuele portretten gefotografeerd hadden. Ik wou het in de vorige post daar niet echt over hebben omdat ik het als aparte post wilde houden.

De groepsfoto voor MBS hebben we uiteindelijk in een woonkamer gefotografeerd. Bij de pre-productie meeting waren we overeengekomen om een iets gelijkaardig te doen als wat ze op mijn site hadden gezien, namelijk een groepsfoto van een vader en zijn 4 zonen die ik een tijdje geleden fotografeerde.

Daarom hebben we een mobiele studio opgezet, compleet met een achtergrondsysteem van wit achtergrondpapier en 3 Elinchrome flitsers (RX600). Ik gebruikte 1 grote Chimera softbox op de flitser tegenover de groep en twee gerasterde flitsers die gericht waren op de achtergrond – dit met het oog op het verlichten van de witte achtergrond (om het zo wit mogelijk te maken zonder dat het te overbelicht zou zijn).  De rasters op de flitsen heb ik moeten gebruiken om te verhinderen dat licht uit de achtergrondspots rechstreeks op de personen “lekte” (iets wat tot overbelichting van delen van de mensen zou leiden). Dit is iets wat ik niet zou moeten doen in de studio,maar op locatie, waar de ruimte beperkt was, noodzakelijk was.

Je kan een deel van de setup in dit beeld zien, dat ik nam om de belichting alsook de positie van de mensen in de groep te kunnen beoordelen.

een groep fotograferen

een groep fotograferen

Let ook op het witte gordijn dat ik moest gebruiken om de groep volledig tegen een witte achtergrond te krijgen. Vermits de groepsfoto nadien in post-productie ging “opgekuist” moeten worden – iets wat in Lightroom niet veel tijd vraagt –  was dit geen onoverkomelijk probleem.

Dus dit is waar we uiteindelijk eindigden. Ik zette mezelf een beetje hoger om meer diepte in het beeld te krijgen, tot ieders tevredenheid (inclusief mezelf  …). Beeld gefotografeerd met een Nikon D3x. Flitsen aangestuurd met een Elinchrome Skyport.

een groep fotograferen

een groep fotograferen

Groepsfoto’s zijn niet de meest geliefde onderwerpen voor fotografen. Meestal beginnen we spontaan te huiveren bij de gedachte aan het moeten maken van een groepsfoto.  Echter, in dit geval was het, gelet op de medewerking van de groep, best een reuze meevaller!

Model fotografie – shoot met Sylviane Alliet deel 3

Een dagje fotograferen met een professioneel fotomodel zoals Sylviane is voor een fotograaf altijd een beetje feest.   Door te werken met iemand die weet hoe fotografie werkt en hoe zich te gedragen voor de lens van de fotograaf, is het als fotograaf niet zo heel moeilijk meer om goede beelden te maken.

Dat klopt natuurlijk ten dele, maar bij de setup voor ons derde deel van de sessie was het toch wel even zoeken naar sfeer, belichting, compositie en artistieke invulling.  De “Yoga” poses die we in gedachten hadden waren niet zo evident uit te voeren, en tal van artistieke en technische beperkingen maakten dit – zeker voor mij – het moeilijkste van de 4 setups die we gedaan hebben.

Onderstaande beelden zijn gemaakt met 3 of 4 flitsen (in Sylviane’s woonkamer), waarbij we voor de eerste serie beelden een donkere sfeer wilden uitstralen.  Maar zoals Roeland een tijdje terug op zijn blog zo goed verwoordde, viel het resultaat uiteindelijk niet helemaal mee zoals ik wou en zag ik niet direct hoe ik aan die setup snel de zaken kon verbeteren.  Frustrerend.

yoga, wellness & zenn

yoga, wellness & zenn

Daarom, snel het roer omgegooid, belichting gewijzigd, achtergrond gewijzigd, standpunt gewijzigd, look gewijzigd …. en beeld gewijzigd.

yoga, wellness & zenn

yoga, wellness & zenn

yoga, wellness & zenn

yoga, wellness & zenn

yoga, wellness & zenn

yoga, wellness & zenn

yoga, wellness & zenn

yoga, wellness & zenn

Uiteindelijk was ik toch nog vrij tevreden met deze beelden.

In deel 4 gaan we het allemaal iets ruwer en stouter aanpakken, om het af te leren ….

Model fotografie – shoot met model Sylviane Alliet deel 2.1

In de vorige  blogpost over de shoot met Sylviane Alliet, had ik het over de beelden die we gemaakt hadden die in de dokter/tandarts/assistente/geneeskundige sfeer zaten.

Omdat we niet elke dag foto’s kunnen maken met een model die bovendien nog een paar juiste attributen heeft om foto’s in de medische sfeer te maken, hebben we besloten om snel nog enkele opnamen te doen van Sylviane tegen een andere achtergrond.  Op die manier konden we wat extra halen uit de attributen (waar we niet altijd over kunnen beschikken) en door het eenvoudig verplaatsen van de flitslichten naar een andere locatie, konden heel snel foto’s gemaakt worden die een heel andere sfeer uitademden.

De foto’s zijn gemaakt met 2 Nikon SB900 flitsen in slave modus, aangestuurd door een Nikon SB900 op de camera – het Nikon CLS systeem dus.  Eén flits stond buiten, de andere stond voor Sylviane (tussen de fotograaf en Sylviane) maar naar een hoek in de kamer gericht.  Het licht werd met andere woorden “gebounced” of weerkaatst via de witte wanden en muren, waardoor we toch een even belichting op Sylviane krijgen.

Alle foto’s zijn gemaakt met een prime Nikon 85mm op f2 (omdat ik er nu eenmaal zin in had om op f2 te werken. Nah).

Het resultaat ziet er als volgt uit (beelden door Lightroom 3.3 gehaald).

Shoot with Sylviane - medical
Shoot with Sylviane – medical theme
Shoot with Sylviane - medical theme
Shoot with Sylviane – medical theme

Van hieraf heb ik de flits die buiten stond voorzien van een CTO filter om een warmere sfeer te krijgen.  Je krijgt de indruk dat de zon door het glas binnen schijnt.

Shoot with Sylviane - medical theme
Shoot with Sylviane – medical theme
Shoot with Sylviane - medical theme
Shoot with Sylviane – medical theme
Shoot with Sylviane - medical theme
Shoot with Sylviane – medical theme

Volgende post zal meer “zen” zijn, beloofd!

Model fotografie – shoot met Sylviane – deel 2

19 januari 2011 om 19:11 door jurgen geplaatst in de categorie belichting,fotograaf,fotografie,model,persoonlijk,portret,strobist,techniek

In mijn vorige blogpost vertelde ik over de shoot met Sylviane.  De bedoeling van de shoot was om de portfolio van zowel Sylviane als van mij wat uit te breiden met werk waar je doorgaans niet zomaar aan toe komt tijdens commerciële opdrachten.

Voor de tweede reeks foto’s hebben we ons verplaatst naar een tandarts- en dokterspraktijk.  Wel, in onze fantasie toch, want in werkelijkheid was het in Sylviane’s keuken te doen.  Daar hebben we een reeks foto’s gemaakt die enerzijds in een tandarts-, verpleegster- en chirurgiesfeer zaten en ook een paar beelden die refereren naar een dokter/geneesheer.

De foto’s zijn allemaal gemaakt met een Nikon D3s, een 50mm en 85mm (beiden f/1.4) en 3 nikon SB900 flitsen, aangestuurd via het Nikon CLS systeem (flits op de camera die de andere flitsen aanstuurt).  Achter Sylviane zie je een witte kast/kast met glazen deur, die perfect zouden kunnen dienst doen in een dokterspraktijk, zeker wanneer je ze met groot diafragma fotografeert.  De kleuren in de foto’s komen van kleurenfilters die over de flitskoppen geplaatst zijn.

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

model fotografie

Model fotografie – shoot met Sylviane Alliet – deel1

17 januari 2011 om 20:37 door jurgen geplaatst in de categorie belichting,fotograaf,fotografie,portret,strobist,techniek

Als fotograaf word je af en toe gecontacteerd door modellen, aspirant modellen of make-up artists (visagisten) voor TFCD shoots.  Dat wil zeggen dat je als fotograaf foto’s maakt, in ruil voor de tijd van de visagist(e) of het model.  De beelden worden daarna uitgewisseld en kunnen door alle partijen gebruikt worden, meestal enkel voor hun portfolio.

TFCD shoots kunnen interessant zijn, wanneer alle partijen er baat bij hebben en dingen kunnen doen die binnen het kader van een commerciële opdracht niet mogelijk zijn.  Je krijgt veel meer vrijheid en er is ruimte om wat te experimenteren …

Maar als je niet oplet kan je een heel boeiende carrière uitbouwen als TFCD fotograaf, zonder dat je ooit nog aan betaalde opdrachten toekomt.  Daarom dat ik heel dikwijls vriendelijk bedank.

Enter Sylviane Alliet.  Sylviane is een model (doet ook voice-overs en acting) dat inmiddels “gepokt en gemazeld” is in het vak van modelleren (nvdr, gepokt en gemazeld wil zeggen, doorwinterd, met ervaring zat, op en top professioneel …. neem deze uitdrukking dus niet letterlijk ).

Sylviane contacteerde me een tijd terug via facebook met de vraag voor een TFCD shoot.  Ze had namelijk heel wat ideeën die ze graag zou uitwerken en die ze graag aan haar portfolio zou toevoegen.

Omdat het gewoon niet slim zou zijn om zo’n aanbod te negeren en omdat de onderwerpen van de shoots me echt wel interesseerden, heb ik uiteraard volmondig ja gezegd.  We hebben dan wat gezocht naar wat we juist gingen doen en moesten dan nog enkel een gemeenschappelijke datum vinden.

Onlangs hebben we dan de koe bij de horens gevat (nvdr, ook niet letterlijk te nemen) en zijn we een dagje gaan shooten bij Sylviane thuis.  In de volgende posts ga ik een aantal shots tonen die we daar gemaakt hebben.

De beelden zijn allemaal gemaakt met “1 rugzakje materiaal”, ttz

Camera: Nikon D3s

Lenzen: Nikon 50mm 1.4 en Nikon 80mm 1.4

2 of 3 Nikon speedlights SB900

Een paar accessoires en attributen zoals gels, paraplu’s, statieven …..

Alle foto’s hebben een nabewerking gekregen in Lightroom3

De eerste serie foto’s die we gemaakt hebben moesten refereren naar een professionele en ambitieuze jonge dame.  Een gang, buitenlicht door dakvlakvensters (type Velux) achteraan, strobe en paraplu vooraan voor het hoofdlicht met een haarlicht voor extra dimensie.  Op het einde van de reeks hebben we wat gespeeld met de kleur en sfeer van de beelden.

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Sylviane Alliet - jong professioneel - model

Vastgoed fotografie

Vastgoed fotografie – of hoe een pand er mooi laten uit zien voor verkoop – is een specialiteit op zich.  Gezien mijn interesse in architectuurfotografie – en mijn achtergrond als bouwkundig ingenieur in een ver verleden – is het maar een kleine stap.

Onlangs moest ik een huisje fotograferen dat zou verkocht worden.  De eigenaars beschikten over beelden, maar waren daar niet zo tevreden mee en hadden hun huis graag op een professionele manier in het uitstalraam geplaatst.  Om die reden contacteerden ze mij, met het oog op het maken van mooie beelden waarmee ze hun huis te koop konden stellen.

Omdat het een rijhuisje betrof, waar enkel langs voor en langs achter licht in valt, heb ik geopteerd om met flitslicht te werken.  Met de hulp van 3 Nikon SB900 speedlights, vastgemaakt aan een tri-flash grip en voorzien van een kleurenfilter (CTO), die ik buiten aan de overkant van de straat plaatste, heb ik proberen te simuleren dat er zonlicht binnen valt – iets wat in de zomer volgens de eigenaars wel degelijk gebeurt.   Het resultaat daarvan – en het verschil met de originele foto’s – vind je hieronder.

Een zicht op de inkom en trap naar boven …

… gecombineerd met deze invalshoek ….

… zou je even goed als volgt kunnen gefotografeerd hebben …

Een zichtje vanaf de inkom kan er zo uit zien ….

… maar kan je even goed op deze manier(en) voorstellen …

… en tenslotte moet de “fully equiped kitchen” nog in beeld gebracht worden …

… wat je ook op volgende manier zou kunnen proberen ….

Tot slot heeft het huis, naast een badkamer, ook een slaapkamer een een bureau, wat bij gebrek aan groothoeklens door de eigenaars niet in beeld kon gebracht worden.  Ik kwam niettemin tot volgend resultaat voor de slaapkamer ….

Het huis werd uiteindelijk op minder dan een week tijd verkocht aan een bedrag hoger dan de initiële vraagprijs. Need I say more …?

Cover foto voor OKRA – mix van flitslicht en continu licht

8 december 2010 om 09:09 door jurgen geplaatst in de categorie belichting,commercieel werk,fotograaf,fotografie,portret,reportage,strobist,techniek

Als freelance fotograaf moet je toch relatief flexibel en creatief zijn.  Neem deze cover voor OKRA magazine bijvoorbeeld.  De redactie had graag een beeld gehad  voor de cover van hun feest editie (december), waar het coverbeeld een foto moest zijn die verband hield met de kerst gedachte, maar niet het “klassieke” kerstbeeldje moest zijn van een kerststal, kerstboom of iets in die zin.

Om die reden hadden ze een jonge moeder gezocht die net een kindje gekregen had en die als “model” wou staan voor de foto.  De rest mocht ik zelf “verzinnen”.

De locatie voor de foto was een woonkamer, bij de mensen thuis.  Het eerste wat ik vroeg was om het donkere gordijn toe te doen (moet u niet meer licht hebben, meneer?), dat ik als achtergrond zou gebruiken.  Aan het gordijn bevestigde ik kerstlichtjes, die voor de “kerstsfeer” moesten zorgen.

Eens de lichtjes opgehangen moest ik moeder en kind zodanig positioneren dat de lichtjes en de achtergrond mooi in beeld kwamen.

Moeder en kind heb ik dan belicht met 2 SB900 Nikon Speedlights, waarvan de linkse verzacht werd met een paraplu en de rechtse, die achter het model staat, rechstreeks op de moeder gericht staat.

De grootste uitdaging echter was om het flitslicht en het continu licht van de kerstlichtjes te mixen.  Indien ik te hard zou flitsen, zouden de lichtjes niet zichtbaar zijn. Flits ik te zacht, dan is mijn onderwerp onderbelicht.

Eens ik de juiste balans vond, kon ik de foto’s maken.

Ik wil nog OKRA bedanken voor de positieve feedback die ik kreeg op deze foto.  ‘t Doet altijd deugd om te horen dat je werk geapprecieerd wordt!

Cover foto voor OKRA magazine

Oudere Berichten »