Architectuurfotografie

Posted on

Wetende dat ik en achtergrond heb als bouwkundig ingenieur (toen de dieren nog konden praten …) mag het je niet verwonderen dat ik een zwak heb voor architectuurfotografie.

Vorig jaar heb ik een hele grote opdracht gedaan voor een reclamebureau, waarin ik zo’n 360 interieurs moest fotograferen. Op mijn site zie je daar wat voorbeelden van.

Er zit weer zo’n opdracht aan te komen, dus ik verkneukel mij al!

Hieronder wil ik even demonstreren hoe je op een eenvoudige manier een “moeilijke” situatie kan fotograferen, namelijk een interieur waarin het contrast tussen de hoge lichten (highlights) en de schaduwpartijen (shadow areas) te groot zijn voor een digitale sensor.

In de eerste foto zie je een shot van het interieur, waarbij ik de voorgrond goed belicht heb en de achtergrond gelaten heb voor wat het was. Vooral bovenaan loopt het houtwerk nogal donker uit, wat niet zo leuk is.

Daarna heb ik uit exact hetzelfde standpunt – camera stond gemonteerd op een driepoot – dezelfde foto gemaakt, maar dan met een belichting om de achtergrond goed te krijgen. De voorgrond wordt daardoor overbelicht. Je ziet dat goed aan dingen die op tafel staan, het detail is daar verdwenen.

Dat is al dat je nodig hebt, want na de aanpassingen in Lightroom – aanpassingen die je in de eerste foto voor de voorgrond doet en in de tweede foto voor de achtergrond – heb ik de twee beelden in Photoshop geopend, over elkaar gelegd en dan het gedeelte van de bovenste foto (wat toevallig de foto was met de goed belichte achtergrond) de voorgrond – met behulp van een laagmasker en een “dégradé” – verborgen, waardoor je onderstaande foto krijgt – een goed belichte foto van voor tot achteraan.

2 Replies to “Architectuurfotografie”

  1. Jürgen, bedankt voor de uitleg. Ik heb onlangs ergens een interview gelezen van een fotograaf die met losse reportageflitsers interieurs belicht en dat werkt ook goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.