Foto’s die verkopen

Posted on

Foto’s die verkopen …. images that sell ….

Dromen we daar allemaal niet van?

De meeste fotografen werken in opdracht van een tijdschrift, een reclamebureau, een bedrijf …. De fotograaf wordt gevraagd om bepaalde beelden te maken die het bedrijf kunnen vooruit helpen.

Het tegenovergestelde daarvan is wat men “stock fotografie” noemt. Daar ga je als fotograaf zelf je onderwerpen bepalen om daar dan beelden van te maken. Die beelden bied je dan aan aan “fototheken”, bibliotheken als het ware die foto’s “uitlenen” tegen een vergoeding. Getty en Corbis, istock, microstock, etc … schieten me onmiddellijk te binnen, maar je hebt er veel meer.

Ik heb ooit nog mijn beelden in het nu ter ziele gegaan iAfrika photo library gestoken. Maar ik woonde toen in Zuid-Afrika, en het was gewoon een stuk eenvoudiger om via een Zuid-Afrikaanse photo library te werken.

Tegenwoordig maak ik nog maar uiterst weinig “stock” beelden. Heel af en toe, wanneer ik het eens goed plan en organiseer, maak ik nog eens wat beelden voor een aantal klanten, voornamelijk in de medische sektor.

Zo heb ik in 2007 eens 2 dagen in een ziekenhuis beelden gemaakt, die sindsdien op een drietal redacties zitten van tijdschriften in de medische sector. De beelden ben ik toen op mijn eigen “kosten” gaan maken, ik heb ze aangeboden aan de verschillende redacties (zonder vergoeding te krijgen), maar sindsdien worden er op regelmatige tijdstippen foto’s uit gebruikt en gepubliceerd die ik telkenmale weer kan faktureren.

Het is in zekere zin “gemakkelijk” geld, maar als je beseft hoeveel tijd je er initieel hebt in gestoken, welk werk, risico, planning en moeite er is in gekropen om die beelden te maken zonder de zekerheid om ooit 1 euro er uit te krijgen, dan valt het adjecteif “gemakkelijk” al snel weg.

Nu, zo’n drie jaar na het maken van die foto’s begin ik er geld aan te verdienen, en hopelijk worden ze nog een tijdje “gerecycleerd”. En al die tijd zijn het “foto’s die verkopen” ….