Afscheid

Posted on

De dood overvalt ons vaak. Zelfs al zien we ze van ver aankomen.

Veertig jaar lang heb ik het geluk gehad om een lieve, warme grootmoeder te hebben. Een zachtige, lieve, rustige vrouw met een strenge maar steeds  rechtvaardige hand.   Een grootmoeder die altijd opgewekt was, altijd blij van mij – van mensen – te zien aan wie ze altijd alle warmte en liefde gaf die ze kon geven.

Opgegroeid in de jaren twintig, volwassen geworden tijdens de grote depressie van de jaren 30, getrouwd tijdens de oorlog.

5 kinderen grootgebracht zonder veel praktische hulp van haar echtgenoot die op Ijsland viste en vaak voor 6 weken of langer op zee was.  Ze is in haar dertiger jaren door het oog van de naald gekropen door een toen nog heel levensbedreigende ziekte te overwinnen.  Op zoek naar het geluk – zijn we dat niet allemaal – heeft ze met haar man 5 jaar aan de andere kant van de wereld gewoond, in Chili.

Ze heeft daardoor haar eigen moeder niet weten heengaan.  Ze had haar vader al vroeg verloren, tijdens een storm op zee. Maar niet zonder dat hij eerst 1 man van de verdrinkingsdood had gered.  Ze heeft haar broer verloren tijdens een storm op zee.  Op dezelfde dag waarop jaren later ik, haar eerste kleinkind, zou geboren worden.

Ze sprak perfect Engels.  Spaans. Goed Frans. Met haar hart sprak ze – immer zacht, immer innemend – mooi Nederlands.  En met haar stem zong ze. Als de beste.

Ze heeft me ooit nog opgepikt van een zeilkamp aan zee, waar ik ziek werd.  Ik mocht bij haar thuis herstellen en werd verwend, omringd, verzorgd.

Ze heeft me ooit doen geloven dat Sinterklaas via de achterdeur was binnengekomen, en speelgoed had gebracht.

Ze stak elke examenperiode een kaars aan, om mee te leven en steun te betuigen.

Ze maakte op veel mensen een diepe indruk.

Vannacht is ze, omringd door haar echtgenoot en kinderen, zachtjes, stilletjes, rustig heen gegaan.  Haar kaarsje is rustig opgebrand.  Het vlammetje werd vannacht gedoofd.  Maar de herinnering aan haar zal me blijvend verwarmen.

 

In loving memory of Maria Vanbesien.

9 Replies to “Afscheid”

 1. Mooi stukje Jurgen. Het klinkt alsof een kranige dame alles overwon, behalve ouder worden. Jammer voor jullie verlies. Sterkte.

 2. Jurgen ,
  wij hebben heel veel begrip voor uw verdriet .
  Ondanks het verlies zul je altijd mooie herinneringen blijven
  behouden .
  Sterkte Jurgen

 3. Jürgen,
  der Nachruf ist wunderschön! Ek heb nog nooit iemand zoiets liefs gehoord zeggen. Ik zou jouw Oma heel graag hebben leren kennen. En ik ben er zeker van dat jouw Oma heel trots op jij is.
  Alles Liebe,
  Martina

 4. Beste Jurgen, Heel veel sterkte voor u, gezin en familie. Koester de mooie momenten en geniet van verleden met haar. Brand nu een kaars voor haar en laat ze nooit uitgaan. Groeten Danny en gezin

 5. Innige deelneming, Jurgen. We vergeten het vaak, maar vrienden, familie, gezondheid en liefde zijn het allerbelangrijkste in het leven.

  Lennert

 6. dag jurgenkie,

  we sturen jullie allemaal een warme dikke knuffel en we denken aan jullie. Lieve groetjes; Inge,Colin, Amber en Noah

Comments are closed.