Fotografen in de (model) fotografie: perverten of harde werkers?

Posted on

Ik krijg de volgende vraag of opmerking zo nu en dan wel eens voorgeschoteld :

“Wauw, fotograaf zijn is echt wel cool.  Al die knappe modellen mogen fotograferen. Al die blote vrouwen voor je lens. Al die foto’s van naakte modellen …. Heb je dan nooit eens goesting om euh, te … euh … En wat zegt je vrouw daar van, al dat vrouwelijk schoon, zomaar binnen handbereik?”.

Tja, wat zegt mijn vrouw daar van?

Wel, ten eerste, fotograaf zijn is inderdaad echt cool.  Ik heb jaren keihard gewerkt (ik herhaal, jaren keihard gewerkt) – na jaren van studie bovendien – om te komen waar ik nu sta, namelijk professioneel fotograaf die van zijn interesse in de fotografie uiteindelijk zijn beroep heeft kunnen maken (en er een beetje een hobby door verloren is, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door mijn interesse in muziek, gitaar spelen en wijn, maar dit geheel terzijde).

Ten tweede, wij, freelance fotografen, fotograferen heus niet elke dag (professionele) modellen – tenzij dat je enige specialisatie is en niets anders doet.  Maar zo zijn er niet veel.  In mijn werk krijg ik zowat iedereen voor mijn lens, jong en oud, mooi en lelijk (wat “mooi” en “lelijk” dan ook mogen betekenen), dik en dun, sympathiek en ronduit saai of ergerlijk.

Ten derde, je zal het niet geloven, maar of ik nu een zogezegd “knap” model moet fotograferen (al dan niet met een weinig of geen textiel om het lijf), of ik moet foto’s maken van een serie potplanten, of packshots van cosmeticaproducten, of bouwvakkers op een werf, of architectuurfoto’s in een modern gebouw, of ….. dat blijft in zekere zin min of meer allemaal het zelfde.  Het zelfde, zegt u?  Inderdaad, het zelfde, namelijk “hoe ga ik dat beeld in elkaar steken”, “hoe ga ik mijn belichting regelen”, waar stel ik het model, product, … op”, welke achtergrond kies ik”, “welke invalshoek kies ik”, “hoe fotografeer ik in funktie van de nabewerking”, “wat wil mijn klant zien”, etc, etc ….  Als fotograaf ben je met al die dingen tegelijk bezig, zodat er nog erg weinig hersenactiviteit over blijft voor perverte gedachten of sluikse opmerkingen, teneinde je onderwerp tussen de lakens te krijgen.

En dat is dikwijls de teneur van de opmerkingen of vragen van mensen wanneer ze het hebben over mode fotografie en model fotografie.

Echt, mensen.  Als fotograaf zijn we heus bezig met ons vak.  We werken echt hard om beelden te maken voor klanten met de bedoeling dat die klanten de beelden gebruiken om hun eigen zaak vooruit te helpen.

En het laatste waar we aan denken is om het model horizontaal tussen de lakens te krijgen.

En mijn vrouw vindt dat maar best zo!

7 Replies to “Fotografen in de (model) fotografie: perverten of harde werkers?”

  1. Wat de reden van deze post mag zijn weet ik niet, maar dat hij er klop juist op zit weet ik des te meer… ik zou het zo willen overnemen voor mijn blog !!!!

    1. Een model op facebook liet verstaan dat er meer fotografen haar willen fotograferen om haar lijf dan om de fotografie, en dat ze het er wel mee gehad heeft. Zo’n “fotografen” maken onze reputatie kapot, en wou dat eventjes “in de juiste context” zetten …. voor wat het waard is natuurlijk!
      Neem gerust over, Carl.

  2. Inderdaad, goed gesproken.

    Die modellen zijn nodig om foto’s op te fleuren. Wat mij betreft hebben fotografen (bijna) alleen maar een professionele band naar modellen toe. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als ik mijn vriendin fotografeer :p .

  3. De nagel op de kop Jurgen!!! Spijtig genoeg zijn er inderdaad “liefhebbers” waarbij het inderdaad is zoals dat model op Facebook zegt. Gelukkig is de meerderheid van de fotografen tenminste nog met de fotografie bezig.

Comments are closed.