Lightroom 3 Ontmaskerd

Posted on

Lightroom 3, Adobe’s workflow programma voor fotografen, is sinds een paar maanden uit.

Ik heb Lightroom in gebruik van versie 1 en heb sinds versie 2 amper nog een voet gezet in grote broer Photoshop. Bijna alles wat ik doe, op een paar meer ingewikkelde post-productiechnieken na, doe ik in Lightroom.

Daarom dacht ik het programma goed onder te knie te hebben. En dat klopt ook, toch wat de basis betreft. Maar toen ik het boek LIGHTROOM 3 – Ontmaskerd van collega Piet Van den Eynde onder ogen kreeg, vielen mijn ogen open van verbazing.

Ik wist onderhand al wel dat Piet expert was (is) op het gebied van Lightroom en Photoshop. In onze gezamelijke workshop “From speedlight to Lightroom”, waar hij vooral het gedeelte Lightroom voor zijn rekening neemt, heb ik hem meermaals bezig gezien tijdens zijn passionele uiteenzettingen over alle mogelijkheden die een fotograaf met Lightroom 3 kan gebruiken.

Maar bij het aanschouwen van het boek dat Piet over Lightroom 3 geschreven heeft, is mijn bewondering voor Piet zijn kennis alleen maar toegenomen.

In LIGHTROOM 3 – Ontmaskerd, vertelt en verduidelijkt Piet in een kleine 300 bladzijden de mogelijkheden die Lightroom 3 biedt aan fotografen. Piet begint bij de basis – dus complete leken gaan zeker niet verloren lopen – maar schuwt ook de meer geavanceerde technieken niet, zoals backups van catalogussen, …..

In verschillende hoofdstukken behandelt Piet de 5 hoofdbestanddelen van Lightroom 3: De Library module, de Develop module, de Slideshow module, de Print module en de Web module. In deze hoofdstukken wordt elke module grondig besproken, toegelicht, met voorbeelden uitgelegd en gestoffeerd van vele screenshots die soms meer zeggen dan 1000 woorden.

Piet, zelf een begenadigd fotograaf, grijpt ook graag terug naar praktijkvoorbeelden en zaait kwistig in het rond met kostbare tips.

Voorts schuwt hij niet alles wat “rond” Lightroom 3 hangt, zoals de vele nuttige plugins, of hoe je vanuit Lightroom een uitstapje maakt naar Photoshop – en veilg weer in Lightroom belandt.

Tot slot besluit hij zijn boek met twee case studies, waarin 2 foto’s vanaf het RAW formaat tot aan de printklare versie, worden bewerkt. Ik raad u ten stelligste aan deze twee case studies niet te bekijken wanneer u geen geld wenst te spenderen aan het beste Lightroom 3 boek van de lage landen, want u zou wel eens van gedacht kunnen veranderen.

Besluit:
Lightroom 3 – ontmaskerd is ontegensprekelijk een “must have” voor elke fotograaf die Lightroom 3 gebruikt voor beeldbewerking. Van de beginnende fotograaf tot de meest doorwinterde professional, Lightroom 3 zit zo boordevol informatie dat iedereen er nuttige informatie uit kan halen teneinde het onderste uit de kan van Lightroom 3 te halen.

Het zijn de beste 29.90€ die u aan een boek van dit onderwerp kan besteden.

Te koop in de betere boekhandel of rechtstreeks via info@morethanwords.be

Meer info vindt u ook op Piet zijn blog, via deze link: http://morethanwords.be/blog/lightroom-bookslightroom-books/lightroom-3-ontmaskerd/