Lightroom

Posted on

Een tijdje terug plaatste ik al een blogje over Lightroom, en het nut ervan. Nu heeft mijn eigenste vader voor de verwerking van zijn digitale foto’s Lightroom aangeschaft. Photoshop was eigenlijk geen optie, omdat het iets te ingewikkeld en te compleet was voor wat hij het nodig heeft – ordenen van foto’s, een beetje tags aan toevoegen, resizen en croppen, omzetten naar jpg (met als doel te laten printen), af en toe eens een slideshow geven (dat belooft!) en misschien ooit eens een website uploaden. Enfin, geen moeilijke bewerkingen met lagen en rasters en dergelijke.

Lightroom leek ons daarom een goede keuze (ook een flink stuk minder duur).

Ik heb het eens grondig bekeken en … gezien dat het goed was. Althans, voor de toepassingen waarvoor hij het gaat nodig hebben.

Professioneel gezien is mijn menig echter een beetje genuanceerder. Mijn eerste indruk was dat, wanneer je over Photoshop beschikt, Lightroom overbodig is. Je kan namelijk alles in PS wat je in LR ook kan (maar niet omgekeerd!). Het enige grote voordeel van LR is misschien wel de manier van archivering, wat erop neerkomt dat LR perfect weet waar welke file staat (zelfs extern) maar intern altijd een thumbnail bijhoudt, waardoor je snel je foto kan terugvinden. Als je dus bijvoorbeeld een beeld van 6 jaar geleden op een externe harde schijf hebt staan, dan weet lightroom dat terug te vinden, maar je kan wel locaal de thumbs browsen om te zien welke foto je uiteindelijk wil.

Al het andere (de zogenaamde workflow) is volgens mij een kwestie van gewoonte. In Bridge van PS zit ook een zekere workflow, kan je even snel op alle beelden correcties uitvoeren (inclusief de spot removal, croppen, etc …) waardoor voor mij de noodzaak voor nog eens een extra programma een beetje wegvalt.
Als je dan nog op alle foto’s wat acties wil laten lopen dan ben je volgens mij beter af in PS. En een website is zo aangemaakt in PS (ook flash site) zodat het voor mij weerom minder interessant wordt om LR aan te schaffen.

Tot slot heb ik zo een beetje m’n eigen archief systeem uitgewerkt, waardoor ik doorgaans niet te lang moet zoeken achter een beeld. Al is dat laatste niet altijd helemaal juist.

Ake is begin dit jaar overgeschakeld op lightroom, ik kijk vol verlangen uit naar haar eerste post hierover.

One Reply to “Lightroom”

  1. Jürgen,

    Ik heb in de beginperiode Lightroom Beta uitgeprobeerd en was direct verkocht. De resultaten waren goed, veel handige shortcuts, overzichtelijk, leuk design. Bij de aankoop van de bundel PS3 en Lightroom kreeg ik vorig jaar nog een fikse korting. Ondertussen heb ik bij mijn D300 een gratis versie van Capture NX bijgekregen, is ook wel goed, maar tergend traag 🙁

Comments are closed.