outokumpu

Posted on

‘t zou “klein heuveltje”  betekenen in het Fins, heb ik me laten vertellen door een werknemer van deze Finse multinational die handelt in roestvrij staal met vestigingen over de hele wereld. En nu ook in Brussel en daar moesten foto’s van gemaakt worden. Niet zozeer van de vestiging op zich, maar wel van de werknemers die er gaan werken.

De bedoeling was om voor de nieuwe kantoren een paar opnamen te maken van de werknemers samen met een bol RVS. Er moest bovenaan ruimte gelaten worden voor tekst en links voor de achterzijde.

De shoot ging door op 4 april – mijn trouwverjaardag, maar dit geheel terzijde – tijdens een ietwat mistige dag. Om die reden heb ik besloten om te werken met 2 losse flitsers voorzien van een cto filter, zodat toch wat kleur in de foto gebracht werd. De flitsers staan rechts en links van de mensen, net buiten beeld van de camera. Ze stonden op halve of volle kracht om toch boven het beschikbare licht uit komen. Ik denk dat ik de omgeving 1 stop onderbelicht heb. Vandaag kreeg dan de pdf met het uiteindelijke resultaat, dat er als volgt uit ziet

met hier de originele foto

Op de binnenpagina staat nog een foto

Die hebben ze gehaald uit deze foto

‘k Ben eigenlijk altijd wel een heel klein beetje fier wanneer ik mijn foto’s uiteindelijk in print zie. De dag dat ik dat niet meer ben stop ik er beter mee.

3 Replies to “outokumpu”

 1. Interessant logje (zoals steeds op jouw blog waarin de professionaliteit danig opvalt en alle berichten doorspekt zijn met prachtige beelden)
  Altijd een beetje fier wanneer je de foto’s in print ziet, zeg je…
  zeker en vast! Het is ook altijd bang afwachten hoe die print er uit gaat zien. Hoe gaan ze kadreren ? met welke layout? Niet over- of onderbelicht? Goede scherpte? Een interessante opdracht krijgen is leuk, maar een mooi eindresultaat al evenzeer!
  Ook leuk om je Chinareeks te volgen!

 2. Interessante uitleg! Wordt er op voorhand besproken hoe ze een beeld precies wensen zodat je bij de publicatie een crop kan vermijden? Of weet je op voorhand dat je op de foto ruimte moet laten voor tekst e.d.?

 3. @Serge, ja, in dit geval wisten ze heel precies hoe de bladschikking ging zijn. Ik moest ze rechts fotograferen en heel wat ruimte links laten voor de layout. Ze hadden me zelfs wat voorbeelden toegestuurd zodat ik een goed zicht had op wat ze verwachtten.
  De foto op de binnenpagina is iets wat ik niet wist dat ze gingen doen. Moet in de layout beslist zijn.

Comments are closed.