Shanghai – The city revisited

Posted on

Kijk, op ongeveer 1 dag kan je onmogelijk een genuanceerd beeld brengen van een stad waar je voor de eerste keer vol verwondering in rondloopt. Maar je kan het wel proberen. Dat is zowat de ingesteldheid die ik had. Ik wou er zelf wat van genieten en toch ook met wat beeldmateriaal thuis komen.

“Shanghai, the city revisited” wil eigenlijk een beetje tegengif zijn voor het blogje waarin de flatgebouwen bijna mijn zoeker uit kropen. In onderstaande beeldjes wil ik de andere kant van Shanghai laten zien. Misschien, eenvoudig gezegd, het “echte” Shanghai, al pretendeer ik niet dat ik dat op die paar uur heb kunnen zien.

Een stad is voor mij maar interessant als het wat vanalles te bieden heeft. De hoge gebouwen waren adembenemend, maar dat zijn de kleine straatjes in de stad evenzeer. Je kan er letterlijk van het ene uiterste in het andere vallen. Wandel je het ene ogenblik in een moderne winkelstraat, dan kan je op 10 stappen (echt!) je in een totaal andere wereld bevinden ….

Als je dan een beetje rondkijkt zie je “oud en nieuw” die hand in hand gaan. Ik had me voorgenomen om enkel met een vaste 50mm te fotograferen, maar voor bepaalde beelden heb ik toch een breedhoek moeten opzetten, omdat het anders onmogelijk was in beeld te brengen.

Voor mij ligt het echte leven dan ook meer op straat in die kleine steegjes. ‘t Is een plezier om daar op ontdekkingstocht te gaan, de geuren op te sneuven (niet altijd zo’n goed idee in China) en gewoon rond je te kijken. Jammer van de tijdsdruk, want nu kon ik het me niet permitteren om me steeds een half uurtje in te werken in een situatie, waardoor de mensen je gaan vergeten.

In zo’n grote stad als Shanghai is het onbegonnen werk om – weer op zo’n korte tijd – alles te voet te doen. Je loopt er letterlijk de zolen van je schoenen. Gelukkig zijn taxis heel goedkoop en brengen die je snel van de ene kant van de stad naar de andere. Dit is, welteverstaan, enkel mogelijk wanneer je je bestemming in Chinese karakters hebt opgeschreven. Je moet niet beginnen met “take me to the Hilton, please”, want dan kom je nergens.

Sommige taxis waren echt de moeite of gefotografeerd te worden. In deze taxi kon ik live een soap op TV volgen.

Het fantastische aan China (en op vele plekken in het verre oosten) is het goedkope eten dat je overal langs de kant van de straat kan kopen. Zolang het gebakken en gefrituurd is kan het allemaal geen kwaad …. heerlijk, en snel klaar.

Smakelijk!

3 Replies to “Shanghai – The city revisited”

  1. Heel leuke reportage over Shanghai, boeiend vooral de verschillende tegenstellingen die je weergeeft.

Comments are closed.