Workshop flitsfotografie

Posted on

Afgelopen zondag vond weer een workshop flitsfotografie plaats in Gent.   Voor een tiental deelnemers hebben Piet Van den Eynde en ondergetekende een hele dag gewerkt rond het gebruik van reportageflitsen op locatie.  We werden daarin bijgestaan door een paar heel gemotiveerde modellen die weer het beste van zichzelf gaven ….

Ik mocht werken met Shauni en Shriyani.

Shauni is reeds een oude bekende en haalde zelfs de cover van Shoot na de vorige workshoop ….

Onderstaande reeks beelden maakten we om te illustreren hoe we met 1 licht, verzacht door een softbox (type Lastolite) tot een mooi uitgelicht portret komen, waarbij we zelfs het zo gekende “Rembrandt licht” nabootsen.

Portret met 1 softbox

Hetzelfde beeld kan eenvoudig omgezet worden in zwart wit via Lightroom.

 

Portret in zwart wit met Rembrandt licht.

Door 1 extra licht, voorzien van kleurenfilter, rechtstreeks op de achtergrond te richten, en 1 extra licht op Shauni te richten, komende van links achter, verandert de sfeer van het beeld.

Portret met 3 reportageflitsen.

 

Door onze positie te veranderen, maar niet de sterkte en/of kleur van de flitsen, krijgen we een totaal ander beeld.  Bovendien is de witbalans aangepast, met als resultaat een meer neutrale huidstint en blauwere achtergrond.

 

Portret met aangepaste witbalans.

Daarna was het de beurt aan Shriyani, die als attribuut een microfoon mee had.  Het beeld dat ik in gedachten had met Shriyani, namelijk een retro shot in tegenlicht, kwam door omstandigheden tijdens de workshop niet helemaal tot uiting.  Locatie en tijdsdruk deden het niet zo goed voor mij, maar dat was uiteindelijk geen probleem.  Bovendien had ik het me niet gemakkelijk gemaakt door in tegenlicht te werken vlak voor een grote glaspartij, waarbij ik moest letten op het feit dat ik geen reflecties mocht krijgen ….

Op die manier kan je zien dat niet alles zomaar van de eerste keer lukt.  Niettemin hou ik er dit beeld aan over, gefotografeerd in de inkomhal van de locatie waar we ons bevonden.

 

Portret Shriyani, singer.

Ik heb daarna de kans gehad om nog apart een beeld van Shriyani te maken, waarvoor ik – weer in de inkomhal – een muur vol portretten uit koos als achtergrond.  Hier moest ik ook opletten op de reflecties in de glaspartijen, maar door de softbox goed te plaatsen is het gelukt.  Het beeld zou zo uit een opnamestudio kunnen komen.

Shriyani in actie.

Shriyani zong hier echt – wat. een. stem! – en houdt er een authentiek beeld aan over!

 

Piet heeft beelden van de andere modellen, allen naar zijn site voor meer beelden en info over onze workshops!