Adobe Lightroom – de catalogus

Posted on

Sinds anderhalf jaar werk ik met Adobe Lightroom. ‘t Heeft een hele tijd geduurd vooralleer ik overtuigd geraakte om nog maar eens een nieuw softwarepakket aan te kopen, alleen al omdat Adobe Photoshop al alles kon wat ik nodig had.

Maar lightroom verdient wel degelijk een plaatjse op de harde schijf van de digitale fotograaf. Het zit goed in elkaar en volgt inderdaad de workflow van downloaden van je bestanden, over bewerken, eventueel printen naar het online zetten op een server. En dit allemaal zonder het programma te moeten verlaten.

Niets als lof dus. Of toch niet?

Ik heb eigenlijk twee grote punten van kritiek. Het eerste punt betreft het gebrek aan het kunnen toevoegen van een afdoend en volledig zelf beheerbaar en instelbaar watermerk aan je foto’s bij het online plaatsen ervan. Ik weet dat je inderdaad helemaal onderaan links een copyright notice kan toevoegen, maar dat is er voor mensen die je foto’s van het net willen plukken en gebruiken op andere websites (of godbetert er een print van willen maken) zo afgeknipt. Dus dat lost eigenlijk niets op. Er zijn ook speciale plugins voor Lightroom (zoals Mogrify) die je kan downloaden en installeren, waardoor je via een omwegje wel een copyrightlogo kan toevoegen aan je foto’s, alvorens ze het net op vliegen. Maar dat werkt dus via een omweg (je moet je foto’s eerst exporteren via die plugin en daarna weer importeren). Daarom mijn vraag of het nu echt zo moeilijk is voor de makers van dit programma om een copyrightlogo toe te voegen? Iemand een idee?

Tweede punt van kritiek – alhoewel kritiek niet het juiste woord is, misschien is “vaststelling” correcter – namelijk het feit dat je met verschillende catalogi kan/moet werken. Op zich is dat goed. Maar ……
Het is namelijk bekend dat, indien je slechts 1 catalogus gebruikt voor al je foto’s, Lightroom na verloop van tijd (wanneer er bijvoorbeeld meer dan 40.000 beelden in je catalogus zitten) trager gaat draaien. Splits je echter je verschillende onderwerpen op over verschillende catalogi (bijvoorbeeld catalogus commercieel, catalogus studio, catalogus huwelijk, etc …. en dit per jaar) dan laat je Lightroom optimaal draaien, omdat er in die diverse catalogi niet zo heel veel beelden zitten. Sommigen zweren zelfs bij het maken van een catalogus per job (bijvoorbeeld per huwlijk).

Allemaal fijn, maar door te werken met verschillende catalogi ondermijn je ook de zoekfunctionaliteit die in Lightroom ingewerkt is. Bij het downloaden van je beelden kan je keywords en Tags toevoegen aan je foto’s, zodat ze later goed gevonden kunnen worden. Maar dat geldt enkel voor wanneer je die bepaalde catalogus actief hebt staan. Als die catalogus niet geladen is, dan kan je die beelden ook niet vinden. En dat is een probleem. Want wanneer ik binnen 10 jaar wil zoeken op “schotland” en ik weet niet in welke catalogus die beelden staan, ben ik eraan voor de moeite.

Heeft er iemand een oplossing voor dit probleem? Ik hoor het graag in de commentaren.

6 Replies to “Adobe Lightroom – de catalogus”

 1. Ik heb misschien een oplossing voor je watermerk probleem. Aangezien je toch al photoshop hebt moet je geen enkele plugin downloaden en staat alles al op je computer. deze foto is zo uit mijn lightroom gekomen (http://farm3.static.flickr.com/2632/3808844175_a08bcdb9d0_o.jpg)

  Wat ik gedaan heb is op voorhand een photoshop action gemaakt waarin ik op die plaats in een foto een watermerk zet.
  http://www.lightroomkillertips.com/2009/video-lightroom-and-photoshop-automation/
  hier een tutorial. Hopelijk helpt het wat.

 2. Ik ga met je beide vaststellingen akkoord. Niet elke software is perfect uiteraard 🙂

  Voor een logo ga ik nog steeds te werk via Photoshop al denk ik in de toekomst de optie via de plugin toch te gaan gebruiken. Piet Van den Eynde heeft het me eens uitgelegd en al bij al is het wel doenbaar, weliswaar via een omweg.

  Ook je tweede vaststelling klopt. Ik denk dat je hiervoor best eens bij Piet of Ton Frederiks van Adobe aanklopt. Ik heb momenteel aparate catalogi voor reisfotografie, portret, klanten en ander persoonlijk werk. Enkel klanten is opgedeeld per jaar. Als ik naar een foto van bv. Australie moet op zoek gaan, weet ik in dit geval dat die in de catalogus "travel" zit.

 3. Een tip die ik kreeg van Piet Van de Eynde en die ik inmiddels trouw toepas:

  Eén Catalogus per shoot, die ik ook in de folder plaats waar de NEF's staan.

  Na de bewerking exporteer ik naar een 2de calalog (zonder de NEFS met preview) die ik importeer in een archief catalog.
  De archief catalog is mijn browser doorheel alle shoots.

 4. Ik ben nog steeds niet gezwicht voor LR (verstokte PS'r), maar misschien moet 'k het toch eens uitproberen.

 5. Ik ben eveneens een trouwe LR gebruiker geworden, maar je commentaar is zeker en vast gegrond.

  Elk jaartal krijgt bij mij een andere cataloog, niet waterdicht, maar blijft overzichtelijk voor mijn gebruik. (nidf norm voor bestandsnaam)

  Copyrights zijn idd de miserie, hopelijk komt daar een betere oplossing voor dan je afgewerkte beelden later via een batch door een action te laten lopen.

Comments are closed.