Bedrijfsfotografie – LUKoil

Posted on

Een van de grotere opdrachten in 2008 betrof het fotograferen van de LUKoil stations. LUKoil heeft JET vervangen (de “rebranding” is nog volop bezig) en voor hun folders, website, reclame- en aanwervingscampagnes zijn had men fotomateriaal nodig.

Op voorhand – dit noemt men dan de pre-productie – heb ik een omstandige uitleg gekregen over wat men graag had gehad van beelden. Het was nogal omvattend: beelden van de stations binnen en buiten, bij dag en nacht. Foto’s van de uitbaters, van de broodjesbar, de verschillende displays. Foto’s van de truck – op een station alsook in het depot. Detailfoto’s, overzichtsfoto’s. Mensen die tanken, die aankopen doen, die betalen, …. Enfin, een opdracht waar ik best wel bezig mee geweest ben.

Onderstaand beeld werd gemaakt in Aarschot. Men had een beeld nodig dat gelijkaardig was als een beeld dat ze in een reclamefilmpje gebruikten, namelijk een nachtfoto met wat dynamiek.

Voor dit beeld gebruikte ik een statief om mijn camera op vast te zetten, een 85 1.4mm lens op f/10 en een sluitertijd van 3 seconden. De strepen op het beeld zijn van de lichten van auto’s (onderaan) en van een vrachtwagen (bovenaan). De grootste moeilijkheid was om in te schatten wanneer het aankomende verkeer ongeveer in (en uit) mijn beeld zou komen. Om bewegingsonscherpte te vermijden bij het drukken op de ontspanknop werkte ik met een tijdsvertraging van ongeveer 2 seconden (sluiter indrukken, en na 2 seconden gaat de sluiter pas open).

De foto krijgt door die lichtstrepen een dynamisch karakter, iets wat ze bij LUKoil graag hadden gehad.

Een gelijkaardig beeld maakte ik in Mechelen, met dat verschil dat er nog wat daglicht aanwezig is en dat de wagens (en vrachtwagen die links aangestormt komt) zichtbaar zijn. In onderstaand beeld komt voor mij wel alles samen; het logo (de totem) staat mooi “centraal” in het beeld, het station ondersteunend er achter, links de vrachtwagen waarvan je de indruk krijgt dat de lichten schijnen en rechts een auto die in beeld komt.

Tot slot, bij deze opdrachten heb ik geleerd om altijd een fluo vestje aan te doen. Ik stond dan wel in de berm, maar moest een paar keer de straat over steken en wanneer je gewone kledij aan hebt, dan word je gewoon niet gezien. Maar met zo’n fluo vestje kan er niet naast je gekeken worden.

4 Replies to “Bedrijfsfotografie – LUKoil”

  1. Dat tweede beeld vind ik erg knap, mooie kleuren ook en het tijdstip is perfect.

Comments are closed.