Businessunusual

Posted on

Lees de titel nog een goed!

Businessunusual is een initiatief van de Zuid-Afrikaanse dienst voor toerisme. Om het “zakentoerisme” naar Zuid-Afrika te promoten waren ze de afgelopen 10 dagen op rondreis in Europa. Een van de tussenstops was Brussel, waar ze op de 30ste verdieping van de Sheraton een businesslunch aanboden aan tal van geëerde gasten, waaronder de Zuid-Afrikaanse ambassadeur en zijn vrouw alsook mensen uit de zakenwereld …

Naast de te verwachten “verheerlijking” van Zuid-Afrika door een aantal sprekers van de Zuid-Afrikaanse delegatie werd er ook live gezongen. Dat alles mondde uiteindelijk uit in een aantal mensen die spontaan begonnen te dansen. ‘t Is eens iets anders, mannen in maatpak en vrouwen in mantelpak op de “dansvloer” te zien staan.

‘t Geheel was goed verzorgd. Er werden dure (Zuid-Afrikaanse) wijnen geserveerd, iedereen kreeg nog een afscheidscadeau ter waarde van een paar daglonen van de gemiddelde Zuid-Afrikaanse arbeider … en ik … ik kreeg de eer en het genoegen er een reportage van te mogen maken.

Nkosi Sikelel iAfrika!

Bij het binnenkomen werd iedereen (met zachte dwang) “verplicht” een traditionele gezichtsversiering te laten aanbrengen.

Dit leidde tot soms prachtige “gezichten”, hier van een van de meegereisde zangeressen van dienst (tijdens een rustig moment).

Er kwam dan uiteindelijk nog wat poëzie aan te pas, verhaaltjes uit afrika …

Uiteindelijk barstte dan het feestje los, met in de hoofdrol de zangeres alsook de ambassadeur en zijn vrouw. Nooit gezien zoiets, maar wel best gezellig!

De sfeer en de manier van praten en laten van de Zuid-Afrikaanse delegatie bracht me ogenblikkelijk weer terug in de tijd, naar de tijd dat ik in Zuid-Afrika woonde. ‘t Zijn dezelfde warme mensen, ‘t is dezelfde warme cultuur als die dat ik mij herinner van toen ik er nog dagelijks onder de afrikaanse zon kwam.

Nkosi Sissi, Nkosi Boeti

2 Replies to “Businessunusual”

Comments are closed.