Eventfotografie

Posted on

Gisteren heb ik een event gefotografeerd – ergens in het Brusselse – voor de VAR, de Vlaamse Audiovisuele Raad. Zonder in detail te willen treden werden de netmanagers van Donna, Radio 1, Studio Brussel en Radio 2 geïntervieuwd. Het geheel werd opgeluisterd door “The Expendables” – een startende covergroep alla wat je ziet in “de laatste show – en nadien had elk (radio)net een “stand” waar je wat kon “napraten” bij een natje en een droogje.
Tot zover de context.

Het interview ging door in een grote ruimte met weinig licht. En wanneer ik zeg weinig licht dan bedoel ik ISO3200, f5.6 bij 1/80ste. Jawel, ISO3200, de D3 heeft er absoluut geen moeite mee.

Had ik dit geprobeerd met mijn D100 dan zou het niet om aan te zien geweest zijn, met de D200 zou het over de rand van het aanvaardbare geweest zijn, maar de D3 geeft scherpe beelden met weinig ruis en een goede witbalans. “I’m impressed” zouden ze in’t Engels zeggen.

Dus, heel comfortabel werken …

Ik moet er wel bijvertellen dat ik geflitst heb (op z’n Strobists uiteraard) en daar begin ik het fotoverslagje mee. Je ziet een shot van het podium met links een flitslicht staan. Aan de rechterkant staat er ook eentje, maar dan net achter de grote luidspreker, zodat je de flits niet ziet. De flitsen zijn gericht op de sprekers in het midden en er staat een “gobo” tussen de flits en de projectieschermen, zodat ik die niet volledig wit flits. Doordat ze op maximale zoom staan spreiden ze weinig licht in het rond. Onderstaand beeld verduidelijkt de setup. Merk op dat de relatief grote “flitsvlek” veroorzaakt wordt door de “gobo”, die het licht afschermt van het projectiescherm.

Door die manier van werken krijg ik mijn onderwerp goed belicht (en kan ik met iets hoger diafragma werken), maar is ook hetgeen op het projectiescherm valt leesbaar. Rechtstreeks flitsen zou dat volledig wit maken en zou schaduwen veroorzaken op de achtergrond. Niet mooi!

Daarna was het dus tijd voor amuzement. Zo stond er in het StuBru-hoekje een – wat ik gemakshalve electronisch snowboard noem – opgesteld. Je moest er een spacebrilletje voor opzetten en het publiek kon op een schermpje meekijken.

De Donna stand had wel iets leuks voor de bezoekers, namelijk een massageteam. Iedereen kon er geheel gratis en voor niets zich eens onder handen laten nemen. Het geheel werd opgeluisterd door een DJ.

De DJ heb ik ook gefotografeerd met 2 flitsers beiden voorzien van een “gel”. Links een CTO gel, rechts een CTB gel. De schaduwen verduidelijken alles. Bij deze foto heb ik de ISO terug op 100 gezet, omdat het omgevingslicht te groot was.

Het laatste woord gaat naar “The Expendables”, die een akoestische set gaven in de stand van Radio 1. ‘t Was er ook echt donker, dus ik moest wel flitsen. Twee CTO flitskes op de grond, die de muzikanten belichten, en 1 flits met blauwfilter achter de drummer, waardoor het geheel toch iets interessanter belicht werd.

‘t Zijn altijd goed georganiseerde en interessante events die de VAR organiseert. Als het van mij afhangt ben ik er de volgende keer weer graag bij.

4 Replies to “Eventfotografie”

  1. Deze posting verklaart nu waarom ik jou in mijn lijst heb mee opgenomen 😉 – heel leerrijk en dat is wat ik heel hard apprecieer, het delen van je kennis.

    Knap werk trouwens.

  2. Interessant artikel Jürgen!

    Maar een D200 op iso 3200 gebruiken ga ik nooit doen 🙂

  3. Die tweede is toch wel heel knap! Dat je in zo’n lichtomstandigheden -op zijn Strobist- zo’n crisp resultaat kan behalen. ‘t Zou een studiofoto kunnen zijn… Chapeau!

Comments are closed.