Freelance blogger blues

Posted on

De freelance blogger blues …. ‘t zou een nieuw nummertje van Wigbert of Eva de Roovere kunnen zijn, of een titel van een blogje dat gaat over het feit dat een freelance fotograaf maar sporadisch – en steeds lang na datum – bepaalde foto’s kan posten.

Kijk, wat vind je voornamelijk terug op blogs van freelance fotografen:

– foto’s van particuliere opdrachten, vnl huwelijken, modellenshots, etc ….
– foto’s van je naasten in (soms bijzondere) situaties (zoals verjaardagen, etc ….)
– foto’s van vrije opdrachten (hier scoren modellenshots dikwijls heel hoog, want iedereen ziet graag een knappe verschijning op zijn of haar scherm)
– en af en toe, heel af en toe, eens een “commerciële” shoot, voor een “echte” klant (bedrijf, magazine, etc ….)

Veel blogs die ik volg scoren prima op de eerste 3 items, maar stellen dikwijls teleur voor wat betreft punt 4. LIME, de blog van Bert en Pieter, vullen dat gat wel op, maar kunnen onmogelijk het gemis op alle andere blogs goed maken. Bovendien hebben zij een visie, die niet noodzakelijk helemaal strookt met wat je zelf zou willen zien (dit gezegd zijnde, ‘t is veruit de beste en meest open blog die er over freelance fotografie bestaat).

En daar komt dus de freelance blogger blues de kop op steken. Het probleem is namelijk dat ook ik heel wat commerciële opdrachten heb waarvan ik denk heel wat interessante informatie te kunnen delen, maar ik kan/mag die beelden niet online gooien voor mijn klanten ze gepubliceerd hebben, laat staan gekregen of gezien hebben.

Tegen de tijd dat dat gebeurd is, zijn die beelden al zo “oud” dat ik ze niet meer online gooi. En me dus ook bezondig aan het laten zien van foto’s die in de 3 eerste categoriën passen.

Om het toch een beetje goed te maken, enkele beelden van Geert van Istendael voor CM Visie, gemaakt een tweetal weken terug bij Geert in zijn huis in Etterbeek (of was het nog Schaarbeek). Hij werd er geïnterviewd naar aanleiding van de poëziedag en de foto werd groot gebruikt op de laatste bladzijde van de vernieuwde Visie.

De “lighting setup” is vrij eenvoudig. 2 Nikon SB900 reportageflitsen, 1 paraplu en dit in “crosslight” setup. Links van mij staat de paraplu, rechts achter Mr Van Istendael staat een flitsje rechstreeks op hem gericht. Waar ik ook ga of sta, Geert is altijd goed belicht. Niettemin koos ik ervoor om steeds de foto te maken van de kant waar het hoofdlicht komt (links, door paraplu).

Deze foto werd uiteindelijk gebruikt voor het artikel in Visie.

De freelance blogger blues, is dit iets herkenbaar?

5 Replies to “Freelance blogger blues”

 1. Jürgen, een herkenbare situatie, ook bij mij is dat het geval dat opdrachten voor bedrijven bijna niet aan bod komen.

  Bedankt voor de uitleg over de opstelling van de flitsers!

 2. idem dito!
  Voor mij bestaat er nog altijd een wezenlijk verschil tussen een blog en een website. Het eerste beschouw ik als informeel, het laatste als formeel.

 3. ik zal in de toekomst een poging doen dit gat ook af en toe eens op te vullen.

  interessanter dan de opstelling te vermelden (waarvoor steeds veel dank) bij commerciele opdrachten is dan ook de manier van werken, omgaan met (eventuele) stress, tijdslimitien, ego’s , etc..

  dit kan naar mijn mening zeker helpen een leerschool te zijn naar andere fotografen toe.

  bert stephani heeft dit mooi bewezen met zijn post voor groepfotos.

 4. Voor mij is het simpel…als stockfotograaf behoud ik alle rechten op m’n foto’s en kan ik die los van het feit of ze al dan niet het gevolg zijn van een opdracht publiceren op mijn blog als ik dat wil. Idem voor mijn architectuur- en interieurfotografie, maar dat is niet toepasselijk voor mijn blog uiteraard 😉
  Je moet het ook zo zien: hoeveel mensen zien de (voor)gepubliceerde foto’s op een blog? Als je pakweg 300 vaste bezoekers hebt is dat uiteindelijk maar 1 op de 20.000 Vlamingen… Dat is ooit mijn argument geweest bij een klant die wat twijfelde. Hij was direct overtuigd 🙂
  Dus houd je niet in, Jürgen! Toon die opdrachten want juist dat én je duidelijke uitleg maakt dit blogje boeiend!

 5. Yep, laat die nr 4 maar komen hoor Jurgen! Ook al zijn ze misschien oud in jou ogen, voor ons zijn ze in combinatie met het verhaal erachter dan weer nagelnieuw 😉

Comments are closed.