Workshop Flitsfotografie

Posted on

Zaterdag heb ik mijn eerste workshop flitsfotografie gegeven. In totaal zakten 5 mensen af naar het mooie Leuven (de 6de persoon belde ter elfder ure af wegens een begrafenis – de dingen des levens jammer genoeg).

Ik had mezelf als doel gesteld om hier evenveel blij gezichten te zien buiten wandelen als dat er 5 uur daarvoor binnen gewandeld waren. Om dit te bereiken hebben we zo’n anderhalf uur “theorie van de flitsfotografie” gezien en dit aan de hand van vooraf opgenomen beelden en “handouts”, een 3 pagina lange beschrijving van de belangrijkste zaken waar je moet op letten bij flitsfotografie. De beelden die ter ondersteuning van de theorie getoond werden, heeft iedereen bovendien meegekregen op CD, alsook de uitleg erbij hoe die beelden gemaakt zijn.

Er werden in dat eerste anderhalf uur heel wat vragen gesteld, er werden evenveel vragen beantwoord en geïllustreerd aan de hand van de voorbeeldfoto’s.

En daarna werden er foto’s gemaakt. Door de cursisten (ik heb zelf geen enkele foto gemaakt). Eerst in de studio, daarna buiten.
Voor de gelegenheid zijn ook Birgit en Jolien afgezakt van het verre Limburg. Ze waren onze sympathieke modellen van dienst.

De eerste serie foto’s hebben we gemaakt met 2 losse reportageflitsen (type SB-900 van Nikon) en we hebben deze recht naar het plafond gericht. Hierdoor kregen we een egale belichting van Jolien, wat uiteindelijke leidde tot een mooie “portret” setup.

Na een beetje in de studio gespeeld te hebben, zijn we naar buiten gegaan om te leren werken met omgevingslicht. Eerst hebben we gekeken naar wat een foto ons zonder flitslicht zou opleveren. Dit was het – overigens niet onaardige – resultaat:

Daarna hebben we er een lichtje in gestoken, ons omgevingslicht laten zakken en omgezet naar zwart wit in post-processing, waardoor dit beeld tot stand kwam van Birgit.

Bij Jolien zag er dat zo uit.

Omdat ze een beetje te veel in de achtergrond opgingen, besloten we om er een tweede lichtje aan toe te voegen. Hierdoor kwam er meer “separatie” met de achtergrond.

Tot slot hebben we nog een derde lichtje op de achtergrond aangebracht, om die selectief te kunnen belichten. Bovendien hebben we filters gebruikt (CTO en CTB), waardoor in post processing nog wat speelruimte ontstaat voor de belichting en kleuren. Met dit als resultaat.

De workshop werd tenslotte beëindigd met het downloaden van de beelden op computer en het bewerken van een aantal beelden, waardoor er weer een aantal vragen bijkwamen – die we naar best vermogen beantwoord hebben.

Ik had de indruk dat ik een heel aantal mensen met een blij gezicht zag vertrekken, niet in het minst Jolien en Birgit, die de koude getrotseerd hebben en steeds geduldig bleven poseren.

Aan allen een welgemeende danku voor jullie interesse, vragen, input en geduld. Graag tot een volgende keer.

PS: ALLE foto’s zijn gemaakt door de cursisten, ik heb ze enkel in Lightroom wat bewerkt voor publicatie.

update:

Foto’s verwijderd op  31/05/2017  .

8 Replies to “Workshop Flitsfotografie”

 1. Bedankt Jurgen!
  De workshop voldeed volledig aan mijn verwachtingen. De stap naar meerdere flitsen is – eindelijk -gezet! Het volledige relaas vind je op mijn blog.

 2. leuk dat ik toch weer een beetje mocht delen van de les, hetzij dan via de blog…

 3. Dag Jürgen,

  Ik wil je nog eens bedanken voor de boeiende workshop van vorige zaterdag.

  Zoals ik toen al opmerkte ben je pedagogisch gezien heel sterk: je hebt geduld, je legt alles duidelijk en helder uit, en herhaalt desnoods, en je houdt in de gaten dat iedereen goed mee is.

  Verder heb ik uiteraard veel geleerd, met nu de boodschap: zender/ontvanger kopen en OEFENEN.

  Zeker alvorens ik dit in een opdracht zou uitproberen 😉

  In elk geval ben ik heel tevreden met de workshop en ik denk inderdaad dat iedereen blij naar huis is gegaan!

  Marion

 4. ‘k zie overal foto’s opduiken van de workshop, mooie resultaten!
  Goed werk Jurgen!

 5. Klinkt als een heel interessante workshop. met flitsfotografie ondervind ik zelf nog altijd grote moeilijkheden.

  Dit soort van berichten lees ik heel graag. Na heel snel even doorscrollen lijkt de rest van jouw blog me ook heel interessant Ik zal daar de komende dagen eens werk van maken.

 6. Van mijne kant toch ook nog efkes officieel bedanken – het was een leuke workshop, zeer leerrijk en voor herhaling vatbaar. Jammer dat ik iets sneller wegmoest – maar volgende keer plan ik mijn agenda beter in 🙂

 7. geef je dikwijls dergelijke workshops? Ik ben anders wel geïnteresseerd om er eens een bij te wonen na het lezen van dit postje!

 8. @ evalou, er is een workshop aan de kust op 14 maart waar nog een plaatsje voor is. Indien dat niet past komt er in het voorjaar misschien wel nog eens een workshop. Dit zal op de blog aangekondigd worden.

Comments are closed.