Freelance fotograaf

Posted on

Als commercieel freelance fotograaf, werkende in opdracht van reclamebureau’s, krijg je de meest diverse opdrachten voorgeschoteld. Zo kan het in 24h tijd gaan van portretfotografie op locatie, over reportagefotografie naar studio opdrachten. Dit vind ik een van de meest boeiende aspecten van het vak van freelance fotograaf (en tegelijk ook een van de moeilijkste omdat het een uitdaging is om in al die domeinen te kunnen meespelen).

Voor Brico magazine moest ik onlangs een huiskamer fotograferen waarin een aantal plantjes moesten geplaatst worden. Het artikel zelf ging over de goede eigenschappen van plantjes in een leefomgeving.

Gelet op de budgetten van alle partijen was het niet mogelijk een AD (art director) en styliste (om de plantjes in het interieur te plaatsen) te voorzien, waardoor je als fotograaf die taak ook nog eens op je moet nemen. Maar als je van uitdagingen houdt (en service wil bieden naar je klant toe), neem je er dat natuurlijk graag bij.

Nu, ik ben fotograaf, geen AD en geen stylist. En iedereen heeft zijn grenzen qua kennis. Dus, omdat je nooit helemaal weet of je idee wel het goede is, moest er een oplossing gevonden worden om te vermijden dat de hele shoot in het water zou vallen omdat er een plantje niet goed stond, etc …. De oplossing bestond er dan in om “tethered” te fotograferen. Dat betekent dat je rechtstreeks naar je computer fotografeert ipv naar het kaartje op je toestel. Via het internet was het dan een koud kunstje om die foto’s bijna in real time bij de AD te krijgen, die zo’n 100km verder zijn advies kon baseren op de beelden die hij binnen kreeg.

En zo ontstond onderstaand beeld in een mum van tijd. Een paar keer de plantjes herplaatsen, tot de juiste schikking gevonden werd. De “vrouw des huizes” werd dan ingeschakeld om het menselijke aspect in het beeld te krijgen. Om de beweging (de “flou artistique”) in het beeld te krijgen werd gewerkt met een langere sluitertijd, op statief. Om de contrasten wat te beheren werd licht ingeflitst (via een Nikon SB 900).

Het beeld werd gebruikt als “double spread”, twee pagina’s breed dus. Meer kan je niet krijgen in een tijdschrit ….

7 Replies to “Freelance fotograaf”

  1. I wish …. mijn living ziet er veel kleiner uit (maar daarom niet minder gezellig 😉

  2. Mooi werk & evenveel werk om dit zo mooi uit te doeken te doen voor ons.

    Lekker interessant. veel strobisten blogs, veel fashion blogs, maar weinig van dit soort posts.

    me like. thx for the effort of sharing.

Comments are closed.