Huur eens een goedkope fotograaf …

Posted on

… of wat je eigenlijk krijgt als je voor goedkope collega’s gaat.

Schitterend filmpje dienaangaande.

3 Replies to “Huur eens een goedkope fotograaf …”

 1. Ik begrijp het probleem, maar het filmpje is ook een draak van clichés.

  Heb jij als fotograaf verlies van inkomen door amateurs die zonder btw nr betalende fotodiensten goedkoper aanbieden?

  Het komt er als fotograaf op neer om je business te maken en een publiek te overtuigen te betalen voor kwaliteit.

  Wat wel zo is, is dat je aan fotowerk voor particulieren veel werk hebt en weinig inkomsten. En dat je inderdaad moet opboksen tegen clichés en onwetendheid.

  Maar amateurs hebben geen studio, ze bieden geen hoge kwaliteit prints aan, ze hebben geen sterk en uitgebreid portfolio.

  De enige business die ze misschien invullen is een communie, portret, trouw of iets in die aard. Maar de markt van foto opdrachten is sterk gegroeid in vergelijking met 10-20 j geleden. Dus doe je er als fotograaf je voordeel aan.

  Misschien het probleem van vele pro fotografen: gebrek aan inzicht in de markt, spotten van opportuniteiten, innovaties in hun voordeel inzetten, een uitgewerkt business plan, degelijke marketing, investeren in communicatie en het ontwikkelen van nieuwe diensten.

  De klassieke dorpsfotograaf, met zijn studio en labo, waar iedereen klant bij was. Dat is voorbij. En particulieren hebben weinig inzicht om te begrijpen hoeveel een pro moet vragen om een inkomen te kunnen verdienen.

  Ja, veel particulieren schakelen kennissen met een DSLR in, ipv betalende professionals. Neen, je hebt daar niets aan verloren. Ja er zijn veel andere boeiende en deftig betalende foto opdrachten in de markt.

 2. Pieter, om op je eerste vraag te antwoorden, nee, niet echt.
  Een publiek overtuigen dat moet je inderdaad constant doen, zelfs naar bedrijven toe. Er wordt nog te gemakkelijk gedacht dat het allemaal heel eenvoudig is en iemand met een dure SLR het ook wel zal kunnen.

  De fotografen die voor de particuliere markt werken voelen dat wel heel goed, maar dat is een markt waar ik niet meer in werk.

  Er zijn inderdaad fotografen die de nieuwe media goed weten te gebruiken, maar er zijn ook pro's die dat veel minder doen gewoon omdat ze te veel werk hebben. Maar dat teveel werk is dikwijls in de B2B markt, iets waar ik in actief ben.

  En ja, het zijn clichés, maar ik denk dat het de bedoeling was om via die clichés de problematiek aan te raken.

  Bedankt niettemin voor je reactie.

 3. Ikzelf trek ook graag foto's, verdiep me erin en vind het zeer boeiend. Maar ik ben geen fotograaf.
  Honderden foto's van mijn kinderen op mijn computer maar toch onlangs bij een fotograaf studioportretten laten maken. Niet goedkoop, maar z'n geld waard. Kwaliteit kost geld.

  Occasioneel vragen vrienden/kenissen mij voor een specifieke opdracht. Kleinigheden. Dingen waarvoor geen budget is voor een professionele fotograaf.
  En gewoon omdat het voor hen plezant is om wat betere foto's te hebben dan die ze zelf trekken.

  Dat is geen concurrentie voor fotografen. Ik denk dat die zich geen zorgen moeten maken.

Comments are closed.