Impressies in 3D

Posted on

Nikon D3 review

Na ongeveer 4 maanden intensief gebruik gemaakt te hebben van de nieuwe professionele Nikon D3 – en op de vooravond van de release van een nieuwe body, namelijk de D700, die ergens tussen de D3 en D300 zit – vind ik het tijd om eens kort mijn bevindingen neer te pennen over het werken met een Nikon D3 body.

Laat ik duidelijk zijn, de D3 is een geweldige body.  Op bijna alle vlakken.  En niet in het minst wanneer het op beeldkwaliteit komt:
 • de beelden met de D3 zijn heel scherp
 • de kleuren en de witbalans doorgaans helemaal juist, waardoor er achteraf weinig extra werk aan (tenzij je de witbalans, kleurverzadiging, etc … echt naar je persoonlijke smaak wil veranderen).  Zeker bij commerciële opdrachten win je daardoor heel wat tijd in nabewerking
 • het toestel ligt geweldig goed in de hand (ik heb wel grote handen, mensen met kleine “pollekes” kunnen dit als een nadeel ervaren omdat het uiteindelijk om een grote body gaat)
 • snelle reactietijd tussen drukken en ontspannen
 • live view.  Nooit gedacht dat ik zoiets ooit zou gebruiken, maar ik ben al in situaties terecht gekomen waar ik mbv live view – waardoor je op het schermpje van de body het beeld kan zien dat je gaat maken zonder door de zoeker te moeten kijken – het beeld heb kunnen maken dat ik wou hebben.
 • de batterijen.  Ik heb altijd een extra batterij bij, maar bij de D3 is dat eigenlijk niet nodig.  Ik heb al dagen gehad van meer dan 1250 foto’s waarbij dat de batterij nog niet leeg was. Fenomenaal!
 • de ruis bij hoge ISO waarden.  Tot voor de D3 had ik altijd schrik om hoger te gaan dan ISO400, omdat dan de foto’s minder scherp werden, storende ruis optreedt, de kleuren minder mooi worden, etc …. Met de D3 durf ik die zonder veel angst op ISO1600 zetten zonder dat er storende ruis zichtbaar wordt.  Het beeld blijft aanvaardbaar scherp en de kleuren blijven mooi verzadigd en natuurlijk.  Zelfs in de donkere partijen valt het allemaal heel goed mee.  Gewoon verbluffend en een zegen voor de fotograaf die soms in weinig licht goede foto’s moet kunnen maken.
Voila, niets dan goed over de D3. Of toch niet?
Wat mij betreft zijn er twee minpunten die het plezier van het werken met de D3 soms kunnen verknallen.
 • stof en vuil op de sensor.  Tot voor de D3 had ik af en toe wel eens een stofje op de sensor, dat in sommige omstandigheden wel zichtbaar werd. Maar het bleef doorgaans heel beperkt en gemakkelijk te verwijden.  Met de D3 daarentegen is stof en echte “pest”.  Wanneer je bijvoorbeeld studioopnames maakt met een neutrale achtergrond, dan mag je ervan op aan dat je in de nabewerking heel wat “vlekjes” mag wegretoucheren, zeker vanaf f/8.  Die vlekjes zijn veel zichtbaarder dan bij de D200 en bijna altijd storend.  Ik heb sinds midden februari al twee keer €25 mogen betalen om mijn sensor (professioneel) door Nikon te laten reinigen, en na 5 keer van lens te hebben gewisseld zit er weer stof op de sensor.  Voor wat mij betreft is dit een echt minpunt.  Ik heb ook al uren zitten retoucheren om het stof uit mijn beelden te krijgen.  Gelukkig kan zoiets gemakkelijk in Bridge of Lightroom, maar toch, ‘t is puur tijdverlies.
 • moeilijke autofocus bij weinig licht.  Een van mijn eerste opdrachten met de D3 was om een “walking dinner” te fotograferen in een zaal met niet al te veel licht.  Wel, ik dacht echt dat mijn D3 niet goed werkte, ttz, de autofocus althans.  Het gebeurde namelijk meermaals dat ik de persoon die ik wou fotograferen gewoon niet in focus kreeg – iets wat met de D200 zelden gebeurde.  Sindsdien merk ik dat wanneer ik niet zo veel licht op mijn onderwerp heb, het moeilijk is om de focus goed te krijgen.  Ik had toch beter verwacht van zo’n professioneel toestel.  Ik moet er wel in één adem aan toevoegen dat wanneer je ergens op scherpstelt, de foto wel degelijk haarscherp is op de plaats.  De autofocus werkt wel degelijk, maar niet altijd zoals ik het zou willen.
Verder heb ik eigenlijk niet echte minpunten.
De balans is natuurlijk overwegend positief en zeker wat de beeldkwaliteit betreft. Ik zou niet meer terug willen naar een ander toestel (D200, D2x ….) en het blijft een plezier om de camera te hanteren.

5 Replies to “Impressies in 3D”

 1. De nieuwe firmware upgrade van de D3 (V2.0) zou in ieder geval al een aantal focus problemen in low light oplossen…

 2. Jürgen, bedankt voor je impressies! Ik heb ook veel lof over dit toestel. Mijn backupcamera is sinds de komst van mijn D3 nooit meer uit de tas gehaald.

  Dat stof heb ik ook maar volgens dat ik gelezen heb zou dat grotendeels te maken hebben met het gebruik van LiveView.

  Kan je bij Nikon zonder afspraak binnenstappen om je sensor te reinigen? Is dat bij Procirep dat je gaat?

 3. Serge, volgens mij heeft het niets met live view te maken, ik heb het nog maar een paar keer gebruikt maar had het ervoor ook al.
  Ja, bij procirep kan je in principe als beroeps zo binnenstappen, maar ik bel altijd (voor de zekerheid).

Comments are closed.