Strobist – een hype?

Posted on

Strobist is een hype.  En een hype is iets dat overwaait ….

Het eerste heb ik ergens gehoord, het tweede is het logische gevolg.
Maar klopt dit wel?
Ja.  En nee.
Strobist – een term die gebruikt wordt door fotografen om aan te tonen dat je op locatie met losse reportageflitsers werkt die je los van je toestel plaatst – is inderdaad een hype.  En nog geen kleintje.  Getuige daarvan zijn de vele lezers van David Hobby zijn blog, waarin hij niet alleen uitlegt hoe je tewerk kan/moet gaan, maar ook veel voorbeelden en oefeningen geeft.  Bovendien biedt hij workshops aan “left, right en center”, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen.
David heeft er geen windeieren mee gelegd en kan zich full time bezighouden met het onderhouden van zijn blog …
Als gevolg daarvan worden overal  “te velde” workshops gegeven en fotografen beginnen zich zijn technieken eigen te maken. Mezelf incluis.
Enfin, “its the talk of the town” zoals ze weeral in het Engels zeggen en toch wel een beetje vernieuwend.
Is het daarom een hype. Ja natuurlijk.
Gaat het daarom over.  Nee, zeker niet.
Toch niet wanneer ik voor mezelf praat.  Kijk, ik ben er zeker van dat een heel deel van de fotografen, die zich trachten Strobist gewijs bij te scholen, het na een tijdje zullen laten “varen” omdat het niet alleen arbeidsintensief is, maar ook kostelijk en bovendien moet je erbij nadenken.  Iets wat fotografen doorgaans niet graag doen.  Maar anderzijds is het meer dan alleen maar wat lichtjes “left, right and center” te plaatsen.  Het gaat veel verder dan eens je flitsje van je toestel te halen en een pocketwizard (of cactus, of ….) te gebruiken.
Fotografie is nogal sterk verbonden met licht.  En licht krijg je doorgaans gratis ter beschikking.  Soms heel zwak, soms heel sterk.  En daar moet je het dan maar mee doen.
Door op een andere manier met licht om te gaan en zelf licht te creëren kan je niet alleen leuke dingen doen, maar kan je je foto sturen in de richting die je wil.  Je kan je boodschap beter overbrengen en het aandachtspunt in de foto verleggen.
Daarom, volgens mij zal de hype wel eens (ooit) overwaaien, maar zullen de technieken, de inzichten en de filosofie blijven voortleven in het werk van een aantal fotografen.  Want zij hebben het “licht” gezien ….

Wie ook het licht gezien heeft is Micheline (van Jelle en Micheline, die van ‘t restaurant in Leuven op het hogeschoolplein). Ze kregen van Unizo een starterspas en een “cadeau” van €1500 …. Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb om zoiets niet te krijgen toen ik als zelfstandige begon. Maar goed, ik dwaal af.

Foto met 2 reportageflitsers, eentje hoog boven mij, met CTO gel en snoot, recht op Micheke, een eentje op 45° achter haar, rechtstreeks, voor haar wat los van de achtergrond te maken. Crosslight is bovendien bijna altijd mooi …. en die cheque ook.

d’ Hogeschool in Leuven, als daar maar geen hype van komt.

2 Replies to “Strobist – een hype?”

  1. Mooie samenvatting, en ik moet zeggen weeral schoon werk dat je hebt afgeleverd !

  2. Tja, leuk kapitaal als beginnende zelfstandige. Zeker als je nog wat publiciteit kan gebruiken ook 🙂
    Ik heb al vaak strobisttoestanden gelezen en ik moet bekennen dat het toch ook wel een beetje kriebelt om me er verder in te verdiepen. Nu, ik leer eerst nog wat om te werken met 1 externe flits vooraleer ik een batterij flitsen hanteer. Is al moeilijk genoeg om alles goed te doseren.

Comments are closed.