Nieuw tijdperk

Posted on

Er is deze week een nieuw tijdperk aangebroken.

De laatste jaren heb ik voornamelijk tijd en geld gestoken in investeringen in mijn zaak. Voornamelijk fotografiemateriaal zoals bodies, lenzen, studio- en reportageflitsen en toebehoren, computers, beeldschermen, software …..

Geloof me vrij, in de wereld van de fotografie kan je je zonder enige moeite op 1 dag blut investeren – en nog niet alles hebben. Maar als je het een beetje kan spreiden over een paar jaren, steeds voor topmateriaal gaat en “verstandige” aankopen doet, dan komt er een ogenblik dat je kan zeggen “ik heb zowat alles wat ik nu nodig heb”.

Op dat stadium ben ik dus gekomen. Ik ga misschien eens een item posten over het materiaal waarmee ik werk (alhoewel ik dat in sé niet zo belangrijk vind, voor zover het over topkwaliteit materiaal gaat), want dat zie je hier en daar wel eens op een blog verschijnen.

Maar het nieuwe tijdperk dat nu aangebroken is, is het tijdperk van investeren in “bijscholing”. Via workshops, cursussen, DVD’s, etc …. ga ik me het volgende jaar proberen te verbeteren.

Afgelopen maandag begon het met een super interessante cursus over kleurmanagement. Kleur wat? Wel, het hele systeem – van opname tot print – van kleurcallibratie van je workflow. De cursus werd georganiseerd door de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen (waar ik lid van ben) en werd echt op maat van de fotograaf gegeven. Ik denk dat ik eindelijk begrepen heb waar het over gaat.

Vandaag werden mij – via via via via – de DVD van Strobist en “the best of Dean Collins on Lighting” bezorgd. Ik heb ze in de States aangekocht, laten bezorgen bij vrienden in Canada, die ze uiteindelijk vanuit Zuid-Frankrijk naar mij per post gestuurd hebben. ‘k Heb daarstraks naar de eerste DVD van Dean Collins gekeken, en ik heb bijna letterlijk met open mond zitten kijken.

En tot slot ga ik over een 10-tal dagen een dagje intensief Lightroom2 volgen bij Piet. Ik gebruik al een tijd Lightroom 1, maar ik denk dat ik bij een specialist – en Adobe Certified Expert – best wel wat kan opsteken.

Ik ben nog op zoek naar heel wat interessante workshops. Als je ooit eens een workshop gevolgd hebt die je aanstaat, laat het me gerust weten.

3 Replies to “Nieuw tijdperk”

 1. Interessant te horen dat de cursus goed is meegevallen. Ik ben ingeschreven op 4/12, ik ben benieuwd!

 2. Jurgen,

  die colormanagementcursus heb ik ook gevolgd en ik vond ‘m ook heel goed. Dank zij de ‘gekrompen T-shirt uitleg’ heb ik eindelijk het verschil tussen relative colorimetric en perceptual rendering begrepen!
  De Strobist DVD’s zijn inderdaad ook heel goed. Wat ik verder nog kan aanraden is de OneLight DVD van Zack Arias van de OneLight workshop: zoals de naam laat vermoeden gaat het over belichting met één licht, gaande van een kleine reportageflitser tot een 1600 WattSeconde Alien Bee.
  Wie de Strobist DVD al achter de kiezen heeft vindt hier zeker bruikbaar materiaal.
  Verder heb ik ook veel geleerd van de twee DVD’s van de Engelse huwelijksfotograaf Damien Lovegrove: Flash on Location en Natural Light on Location. Ik heb bij die fotograaf ook een ééndaagse workshop gevolgd.
  Dus, als ik zelf geen workshops Lightroom aan het geven ben, dan volg ik er wel over een ander thema… En zo blijven we bezig 🙂
  Tot de 29e!

 3. En, behoort zelf een workshop geven tot de opties van je nieuwe tijdperk? Jij bezit, letterlijk en figuurlijk, al een hele pak bagage. Ben zeker dat jij al heel wat kan bijbrengen! Je volg met veel interesse en plezier je boeiende blog. Baaie dankie!

Comments are closed.