Photoshop versus Lightroom

Posted on

Ik zal maar met de deur in huis vallen. Tot op heden heeft niemand mij kunnen overtuigen van het nut van Lightroom en de reden om het programma (naast Photoshop) aan te kopen.

OK, ik hoor dat het de workflow een beetje gemakkelijker maakt, en de printfunctie is wel handig, maar moet ik daarom een paar honderd euro ophoesten?

Wat kan je in Lightroom wel doen dat je in Photoshop CS3 niet kan doen en dat de aankoop rechtvaardigt?

Mijn argument: in PS CS3 kan je via bridge ook alle foto’s van een bepaalde shoot in 1 keer kleurcorrigeren, curves aanpassen, omzetten naar ZW, een rating geven, deleten, croppen, spotremoval en opscherpen …
In PS zitten een heel aantal website templates …
Via file info kan je in PS info vasthangen aan je foto (om later terug te vinden)…

Dus, waarom nog eens LR?

Enfin, ik geraak niet overtuigd.

En toch zijn er fotografen die meer en meer met lightroom werken en quasi niet meer aan photoshop komen.

Wat mis ik? Wie kan me overtuigen?

8 Replies to “Photoshop versus Lightroom”

 1. Goeie vraag…
  Ik moet toch zeggen dat het binnenhalen en stockeren van foto’s nu met LightRoom gewoon piece of cake is. Het neemt eigenlijk het hele archief beheer over ( voor mij dan ).

  Uiteraad kan je de aanpassingen ook in Photoshop doen, maar het overzicht is hier toch iets beter.

  Iedereen zijn ding zeker 😉

 2. Goed punt, ik heb hetzelfde ‘probleem’. Lightroom is zo populair, maar ik zie de meerwaarde ook nog niet zo. Met Bridge kun je volgens mij hetzelfde en dat zit al bijgeleverd bij Photoshop.
  Afdrukken doe ik toch niet zelf, dus daaar zie ik geen toegevoegde waarde.

  Denk dat ik er binnenkort maar eens een boek over ga lezen en vervolgens de Trial probeer om te kijken of het echt een meerwaarde heeft.

 3. Ik zit al lang met dezelfde vraag.
  Als men het over LR heeft spreekt men dikwijls over het archiveren van foto’s maar daar gebruik ik Picasa voor, of gaat LR nog een stap verder (ik heb het uiteraard niet over fotobewerking).

 4. ik blijf LR proberen , maar valt me toch tegen: geef mij maar ACDSee in combinatie met CS3.
  LR is traaaaaaaaaaaaaaag om je foto’s te beheren!!!!!!!
  wél handig omdat het enkel de wijzigingen aan je bewerkte beelden opslaat, en dus efficienter is…maar ik ben er toch nog niet 100% voor gewonnen.
  LR gebruik ik dus nu om mijn foto’s te importeren, auto te backupen, te selecteren, tags toe te kennen en enkele basisbewerkingen toe te passen – is alles!
  idd, LR heeft me nog niet van zijn meerwaarde overtuigd…

  http://dieterdelathauwer.wordpress.com

 5. Jürgen,

  Ik heb steeds gewerkt met een aparte applicatie om mijn NEF files te verwerken. Eerst Nikon Capture, nadien een demo van Capture One geprobeerd, en tot slot Lightroom. (Ik heb bij de aankoop van mijn D300 zelfs gratis Capture NX gekregen. Dit terzijde.) Ik kreeg uit Camera Raw/Bridge destijds nooit goede resultaten, uit Capture One trouwens ook niet. Enkel het supertrage Nikon Capture kon me bekoren. En zo ben ik steeds blijven verderwerken met dergelijke losstaande RAW-converter. De nieuwe Bridge CS3 bevalt me zeker, maar Lightroom vind ik makkelijker om mee te werken, ik heb het dan ook sinds het begin van de lancering in gebruik. Ik weet niet precies hoe het te verwoorden, maar Lightroom voelt gewoon goed aan. Dankzij een gezamelijke aankoop met PS CS3 kreeg ik nog een extra korting.

  Serge
  http://www.sergevc.be/blog

 6. Lightroom is zeker niet alleen een handig programma om je foto's te beheren. Het is een complete workflow, maar dan binnen één programma. Archiveren, bewerken en exporteren. Het mooiste van LR vind ik dat alle bewerkingen non destructief zijn en als je werkwijze het toestaat, ben je verlost van al die duplicaten in je archief. PS in combinatie met bridge is ook prima, maar het is net even omslachtiger vind ik. Toch weer twee programma's nodig.

 7. Tja, bewerkingen van RAW bestanden zijn per definitie áltijd non-destructief…

  😉

Comments are closed.