Reportagefotografie – Katuit in Dendermonde

Posted on

Toen ik als aspirant fotograaf begon – toen de dieren nog konden praten – had ik voornamelijk interesse in huwelijksfotografie en reportagefotografie (oa persfotografie en algemene reportages).

Door omstandigheden is het een beetje anders gelopen (gelukkig maar) en doe ik eigenlijk geen persfotografie. Reportagefotografie daarentegen doe ik wel nog – en graag. Zeker wanneer je als fotograaf alles mag meemaken van op de “eerste rij”.

Voor Stage Unit, een firma die licht en klank doet op evenementen en voor artiesten (waaronder ons aller Stef Bos) moest ik een reportage maken van Katuit in Dendermonde. Daarbij moest voornamelijk de “grootte” van de productie, het licht, het geluid (nou ja, op foto ….) getoond worden, en niet zozeer de stoet zelf. De beelden wil men gebruiken om (potentiële) klanten te tonen wat ze in hun mars hebben.

Omdat het achteraf onmogelijk te herdoen valt, heb ik zowel brede shots als meer ingezoomde shots gemaakt, zodanig dat ze toch een bredere keuze hebben van beelden. Hier volgt een “bloemlezing” ….

De avond werd op gang “gedanst” door een paar heel Braziliaans ogende en eerder schaars geklede dames die op het ritme van drums zowat alles schudden wat er te schudden viel. Ze mogen dat gerust eens bij mij thuis komen doen.

Dat kon echter niet gezegd worden van deze Franse acrobaten, die met z’n allen vastgeketend werden aan een struktuur die door een grote kraan opgetrokken werden, om – zwevend boven het marktplein – lekker op hun drums te slaan. Mijn tuin is voor ziets te klein …. (maar wel hoog genoeg, dat wel).
‘t Waren net speelgoedsoldaatjes die daar in de lucht hingen muziek te maken. Best indrukwekkend.
Niet voor mensen met hoogtevrees, en …. in Amerika zouden ze erbij zetten “don’t do this at home”. Gelukkig zijn Vlamingen nuchterder dan onze Amerikaanse vrienden.
Tijdens het opruimen van de torenhoge kraan annex systeem om de muzikanten in de lucht te houden, werd het publiek nog een beetje opgewarmd door onze danseressen uit Latijns- Amerika. Dit mogen ze dan wel weer eens bij mij in de tuin komen doen, plaats genoeg!
Daarna was het tijd voor de – een beetje oneerbiedig gezegd – poppenstoet, iets waarvoor ik danbaar was omdat ik daardoor bredere foto’s kon maken waarop niet alleen publiek en een leeg marktplein op stond, maar ook echt wel wat volk op het plein zelf.

… en ik dacht dat deze schepsels alleen in man bijt hond voorkomen. Naief!
De apotheose was anders ook vrij interessant. Een mooi en kleurrijk tafereel op de markt, veel volk, ideaal voor wat brede foto’s die de sfeer van de avond weergeven.
Min of meer zelfde standpunt, maar dan met meer volk in de voorgrond, iets wat Stage Unit waarschijnlijk liever heeft. Niettemin vind ik het bovenstaand beeld sterker.
En zo’n beeld zullen ze allicht ook niet nodig hebben, maar een dynamische afsluiter is nooit slecht. Daarna kwam er nog een mooi vuurwerk, dat zelfs vrij lang duurde. Een waardige afsluiter voor een mooi evenement.

Katuit in Dendermonde – op naar het Ros Beiaard op 30 mei 2010.

Nog even ter info, voornamelijk beelden gemaakt met een Nikor 14-24 bij ISO2000. Sommige beelden gemaakt met een Nikor 70-200 VR. Alle foto’s met een Nikon D3, geringe nabewerking in Lightroom.

3 Replies to “Reportagefotografie – Katuit in Dendermonde”

  1. Het zag er alvast een sfeervolle en kleurrijke parade uit.

    Nikon's 14-24 is een zalig lensje!

Comments are closed.