Modefotografie – Caroline Biss

Posted on

Het fotograferen van modellen voor modehuizen is een heel aparte discipline binnen de fotografie. Er zijn fotografen die niets anders fotograferen dan mode, modellen, collecties en silhouetten.

Voor Caroline Biss ben ik in januari beginnen foto’s maken van hun modedéfilés. De nadruk lag daarbij helemaal niet op de beelden of foto’s omdat de modellen moesten gefotografeerd worden tijdens het défilé. Belangrijk daarbij was om gewoon de kledij goed te kunnen zien, zonder meer. Hier en hier kun je voorbeelden zien.

Omdat we het dit keer beter wilden aanpakken (ervaring is iets moois) hebben we beslist om de modellen niet meer te fotograferen op de “catwalk”, maar tegen een witte muur die ze voorbij moesten om zich weer snel te gaan omkleden. Nog lang geen ideale situatie om modellen te fotograferen, maar het is een hele verbetering tov de beelden van de vorige shoot.

De foto’s zijn uiteraard met flitslicht gemaakt, in dit geval komt het hoofdlicht van rechts van 2 SB900’s die ik boven elkaar gezet heb en door een paraplu laten flitsen. Daardoor ontstond een relatief groot oppervlak zacht licht. Links boven de modellen (ongeveer 2 meter buiten beeld) hangt een derde flitser.

Deze foto, genomen wanneer de show gedaan was en iedereen naar een drankje stormde, geeft de setup visueel weer.

Hieronder een paar voorbeeldjes van het resultaat. Voor deze blogpost heb ik de beelden vierkant uitgesneden, maar bij Caroline Biss hadden ze ze graag helemaal (full length) gehad, omdat het schoeisel deel uitmaakt van de collectie. Echter, de beelden zijn visueel sterker bij deze vierkante uitsnede, temeer daar ze deels op een witte ondergrond en deels op een stuk parket staan (zie situatieschets hierboven).

Tot slot nog dit. Tijd voor een andere pose was er niet. Ik kreeg welgeteld 3 seconden om het beeld te maken alvorens de meisjes terug naar de kleedkamer holden voor een nieuw silhouet.

Daarna was het tijd voor een natje en een droogje ….

De beelden worden in al hun winkels gebruikt (naar het schijnt op iMacs) om aan de klanten snel de volledige collectie te kunnen tonen.

3 Replies to “Modefotografie – Caroline Biss”

  1. Mooie beelden jurgen. heb je er bewust voor gekozen om achtergrond niet apart te belichten ?

  2. dat was eigenlijk niet mogelijk vermits daar geen plaats voor was. Hoewel ik de modellen gevraagd had niet tegen de muur te gaan staan, is de afstand tussen hun en de muur doorgaans iets minder dan 5 cm ….
    Maar is er gewoon heel weinig plaats.

  3. Ik heb ook ooit eens een modeshow op een catwalk moeten fotograferen. Het gebouw was 3 meter hoog, de geimproviseerde catwalk ongeveer 1 meter, zodat de modellen bijna met hun hoofd tegen de industriele zoldering aankwamen. Toen heb ik bij mezelf gezegd: volgende keer fotografeer ik ze na hun toertje in de aankleedruimte, voor een witte muur, zodat het er allemaal wat uniformer uitziet.
    I guess great minds think alike 🙂

Comments are closed.