Studiofotografie & groepsportretten

Posted on

Groepsfoto’s maken in studio, ‘t komt eigenlijk niet zo heel vaak voor. Doorgaans worden er foto’s gemaakt in de studio van 1 of 2 personen (baby, kinderen, koppel), maar grotere groepsfoto’s (van bijvoorbeeld 5 man, waarbij man letterlijk mag genomen worden) is minder frequent.

Voor de verjaardag van hun moeder hadden de 4 zonen en hun vader het idee geopperd om een groepsfoto te laten maken van hun. En om het allemaal een beetje specialer te laten lijken hadden ze dan ook nog allemaal hun mooiste pak aangetrokken.

Eerst was er gedacht om een horizontale foto te maken en af te snijden op “halve hoogte”, maar gedurende de sessie hebben we – voor de zekerheid en omdat we toch bezig waren – een aantal vertikale foto’s gemaakt. Achteraf bleken de verticale foto’s de absolute favorieten te zijn van iedereen. Zelfs in die mate dat besloten werd er helemaal voor te gaan en de foto te printen op groot formaat. En groot formaat mag dan ook letterlijk genomen worden, namelijk 1m bij 1.5m, op canvas!

Tenzij u een scherm heeft dat die afmetingen heeft zal u het zolang moeten doen met een kleiner formaat op deze blog.

Technisch gezien, naar belichting toe, is dit niet zo heel gemakkelijk. Je zou er heel veel licht kunnen op zetten om iedereen gelijkmatig uit te lichten, maar dat vraagt heel wat werk en je riskeert dat je het nooit helemaal goed krijgt. Uiteindelijk heb ik slechts 2 lichten gebruikt, 1 studiolicht op de achtergrond (om die helemaal wit te krijgen) en 1 studiolicht om de hele groep te belichten (van kop tot teen). Daarvoor heb ik een softbox gecreëerd die ongeveer 4m2 groot is en die links van de camera staat.

Het resultaat was een goed uitgelichte foto waar niemand in de schaduw van iemand anders staat ……

9 Replies to “Studiofotografie & groepsportretten”

 1. Vind ik heel mooi deze! Doet me denken aan het werk van Zack Arias, maar dat komt denk ik omdat die veel werkt tegen witte achtergrond…

  Heel mooi.

 2. prachtige plaat vind ik, mooie momentopname en juiste keuze van Z:W

  Gr
  Lamp

 3. Dit is nou nog eens een mooi familieportret. Zal veel bekijks krijgen als het aan de muur hangt

 4. Hoe krijg je de achtergrond zo wit met slechts één flits? Bij mij blijft er altijd wel een niet-uitgebrande zweem in hangen…

  Prachtig portret trouwens!

 5. @ Gerrit, door de achtergrond iets meer te belichten dan het onderwerp (in dit geval de groepsfoto). Er staat 1 licht op de achtergrond en 1 licht op de groepsfoto, dus 2 lichten in totaal. Je zou het met 1 licht kunnen doen, maar dan heb je een beetje een vernuftige setup nodig, meer plaats dan ik heb en ook een sterker licht dan ik heb.

Comments are closed.