Vastgoedfotograaf

Posted on

Vastgoedfotograaf & vastgoed fotografie

U zoekt een fotograaf om vastgoed te fotograferen?  Fantastisch, want daarmee onderscheidt u zich van de vele vastgoedmakelaars of particuliere verkopers van vastgoed die zomaar om het even welke foto’s van hun te verkopen pand op het internet gooien.

Is het u ook al opgevallen hoeveel moeite mensen doen om hun te verkopen vastgoed zo goed mogelijk voor te stellen?  Van een totaal vervallen krotwoning maken ze in één zin een sympatieke woning met potentieel.  Of over gebouwen waar men net het interieur geschilderd heeft spreekt men van een instapklare woonst.

Maar als men dan naar de foto’s van het pand kijkt die er bij gezet worden, dan zou je eerder gaan lopen.  Alsof men denkt dat men met amateuristisch getrokken, overbelichte en platgeflitste foto’s van interieurs waarvan de muren scheef lopen en het beeld niet eens scherp is, de verkoopprijs van het pand kan opgedreven worden.

Niets is minder waar.  In een voorgaande post over vastgoed fotografie kon je duidelijk het verschil “voor” en “na” zien.  Je kan dat nog eens bekijken via deze link.

Voor de verkoop van onderstaande vastgoed in Oostende werd ik gecontacteerd door het kantoor van notaris De Jonghe uit de parel der badsteden.  In het kantoor van notaris De Jonghe hadden ze namelijk begrepen dat notarissen best doen waar ze goed in zijn, namelijk een pand verkopen en er de “administratie” van opvolgen, daar waar het fotograferen van het te verkopen pand beter werd overgelaten aan de specialisten, namelijk fotografen die gespecialiseerd zijn in vastgoedfotografie.  Omdat mijn werk op mijn site en mijn blog hun overtuigd had van de meerwaarde van beelden die de te verkopen handelszaak er goed doen uitzien, vroegen ze mij om me daar een namiddag mee bezig te houden.

Zo zakte ik af naar de “Celtic Ireland”, een Irish pub met hotel in hartje Oostende om het te fotograferen.

Een van de belangrijkste zaken in een pub is zeker de toog.  Dit was in de Celtic Ireland niet anders.  Een monumentaal ding dat – jammer genoeg – niet zo goed belicht werd door het aanwezige licht.  Een eerste testshotje leverde onderstaand beeld op:

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Zoals je kan zien, door het invallend licht zijn de flessen van de bar min of meer wat belicht, een bovenaan in de lichkoof komt er ook wat licht door, maar uiteindelijk is het beeld globaal onderbelicht.  Op dit punt begin ik al te vrezen voor de contrasten in het beeld.  Maar geen paniek, we halen een paar truken uit onze vastgoedtrukendoos en zie, daar verschijnt een tweede beeld.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Dit lijkt me meer op een correcte belichting van de delen waar het meeste aanwezige licht op valt.  Maar dat betekent tegelijkertijd dat al de rest nogal onderbelicht is (en dat zal blijven).  Tenzij we weer een paar truken bovenhalen.  Flitslicht bijvoorbeeld ….

Door het vakkundig plaatsen van 3 flitslichten zijn we uiteindelijk in staat geweest om de contrasten in het beeld tot een aanvaardbaar niveau te krijgen, en bovendien het beeld zo aan te passen dat er een aangename sfeer wordt gecreëerd.  Zo verdwijnt daardoor de donkere hoek achteraan links helemaal en krijgt men daar nu voldoende detail en licht.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Best wel een fijn belicht beeld als u het mij vraagt, en zeker uitnodigend om hier een avondje door te brengen.

Dankzij het plaatsen van flitsen kan je zo’n foto naar een hoger niveau tillen, en dat zonder het gebruik van een combinatie van verschillende beelden in Photoshop bijvoorbeeld.  Iets wat ik met het volgende beeld ook wou doen.  Door de inplanting in het gebouw komt er veel licht van langs 1 kant in dit gedeelte, waardoor het eerder een donker en niet zo aantrekkelijk beeld oplevert (letterlijk en figuurlijk) en er te hoge contrasten in het beeld zitten.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Maar dat kan je weer oplossen door het plaatsen van een aantal flitsen, in dit geval drie, waardoor heel de sfeer van de ruimte (en van de foto) weer naar een ander niveau getild wordt.  Hier zou ik best een paar uur in willen vertoeven met een paar gelijkgestemden en wat Iers gerstennat …

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Voor sommige beelden is het echter niet zo evident om de contrasten te beheren in 1 enkele opnamen, zelfs met behulp van het gebruik van flitslicht.  Neem nu onderstaand beeld bijvoorbeeld.  Een ander zicht op de toog samen met de lichtstraat van langswaar er natuurlijk licht binnen valt.  De lichtstraat bestaat uit mooi glaswerk.  Echter, door het verschil in lichtintensiteit tussen het licht dat via de lichtstraat naar binnen komt en het licht dat op de toog valt, ga je dat nooit in 1 opname allemaal kunnen zien.  Je zou daarom kunnen opteren om je belichting af te stellen op het licht van de lichststraat en de rest van de ruimte in te flitsen.  Nu, ik heb doorgaans wel 4 tot 5 flitsen mee, maar trop is teveel.

Daarom heb ik hier geopteerd om met 2 opnames te werken, 1 waar het glas in de lichstraat goed te zien was (eerste beeld) en 1 waar alles binnenin goed op de foto stond (2de beeld).  Deze twee beelden heb ik dan gecombineerd tot 1 beeld.  Merk tot slot wel op dat in het algemeen beeld wel wat flitslicht zit op de toog om het licht daar warmer te maken, omdat het eerder koel was.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie - finale foto

Tot slot wil ik nog een paar algemene beeldjes posten van de Irish Pub … als u zich nadien geroepen voelt om een bod te doen op mooi stukje Oostends vastgoed, voel u dan zeker niet geremd om contact op te nemen met notaris De Jonghe in Oostende.  De eerste zitdag zou 1 juni zijn.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Alle beelden zijn gemaakt met een Nikon D3s en een Nikon 24mm PC (Tilt-Shift) lens.  De flitsen (SB900) zijn allemaal aangestuurd via het Nikon CLS-systeem.

In een volgende post ga ik de kamers van het hotel de revue laten passeren.

9 Replies to “Vastgoedfotograaf”

 1. Bedankt voor deze leerrijke post. Het is schandalig hoe veel geld immo kantoren aan de verkoop van een huis verdienen en de meesten doen de moeite niet om degelijke foto’s te gebruiken. Ik heb nog enkele vragen:

  – Is een tilt-shift lens noodzakelijk voor vastgoedfotografie? Kom je bij interieurfotografie weg met een non-t/s-lens?
  – Is 24mm breed genoeg of zou je soms breder willen gaan?

  Groet,
  Ian

  1. Ian, eigenlijk is dat nodig. Je kan het zonder proberen, maar vroeg of laat loop je vast. ‘t Zijn trouwens geweldige lenzen, superscherp en toch licht. 24mm is soms wel te weinig, idd, maar eigenlijk niet zo vaak en door de TS functie kan je dat vaak zo oplossen.

 2. Ian, ik ga niet ontkennen dat het verkopen van vastgoed lukratief is, maar zoals in elk beroep ziet de buitenstaander doorgaans alleen maar hoeveel iemand aan iets verdient, maar niet hoeveel tijd, energie en expertise er in zit en wat uiteindelijk ook de kosten zijn … dus ik zou dat toch wat nuanceren.

  Mensen vinden het soms ook schandalig wat ik vraag, tot ik uitleg waarom ik dat doe, hoeveel ik afdraag en wat ik over hou en hoeveel ik daarvoor moet werken zonder dat iemand dat ziet. Als ze dat begrijpen zouden ze me soms nog geld willen toestoppen … 😉

 3. Beste Jürgen,

  Nog eens bedankt voor de schitterende foto’s die je maakte! Bovendien vond ik het erg aangenaam om met je samen te werken.

  Ik ben ervan overtuigd dat je foto’s de prijs van het pand zeker ten goede zullen komen. Nog even meegeven dat de openbare verkoop doorgaat op 1 juni 2011 om 16.00u. in hotel Burlington, te Oostende, Kapellestraat 90. Ik laat je nog weten aan hoeveel het pand uiteindelijk werd verkocht.

  Vriendelijke groeten

  Renilde Coene

 4. Na al enkele maanden op immoweb e.d. op zoek te zijn naar een geschikt huis/appartement weet ik hoe slecht sommige panden gefotografeerd zijn. Op de lange duur wordt het me dan te veel en wordt de zoektocht gestaakt. Laat ons dus hopen dat immo’s/notarissen gaan investeren in een goede fotograaf. Het zou voor iedereen een meerwaarde betekenen.

  Ps: prachtige foto’s en uiteenzetting van dit prachtige pand Jurgen.

 5. Steengoede blogpost Jurgen, waarmee je ten eerste het belang van een professionele fotograaf voor de vastgoedsector aanduidt, en waarmee je ten tweede je eigen kunnen heel goed laat zien! Prachtig werk afgeleverd!

 6. Heel leuk dat je ons de verschillende opnams hebt getoond. Niet makkkelijk dus om een goede belichting binnen te krijgen. Heel leerzaam.

Comments are closed.