Vastgoedfotograaf & vastgoed fotografie
Fotografie en vastgoed, ‘t zijn niet direct woorden die vaak in 1 zin samenkomen. Doorgaans is de kwaliteit van vastgoedfotografie nog rampzaliger dan de staat van het pand dat verkocht wordt. Als je dan bedenkt dat er vaak enorme budgetten gesmeten worden om een blikje frisdrank, een lapje stof of een bepaalde vorm van ontbijtgranen te promoten, dan versta je soms niet waarom mensen zo slecht mogelijke foto’s online zetten om het duurste goed dat ze hebben trachten te verkopen. Maar dat zal wel aan mij liggen ….
Niet zo dus voor het kantoor van notaris De Jonghe in Oostende, die me conctacteerde naar aanleiding van de nakende verkoop van de Irish pub “Celtic Ireland” in Oostende. In mijn vorige post beschreef ik hoe ik het interieur daarvan gefotografeerd heb. Bij de Irish pub hoort echter ook nog een deel hotel, waarvan de kamers ook moesten gefotografeerd worden. Om reden allerhande konden we maar 2 kamers fotograferen.
Voor architectuurfoto’s, of het nu om vastgoed gaat of om het fotograferen van een gebouw in het kader van een brochure, website, jaarverslag of advertentie, gebruik ik standaard een 24mm tilt-shift lens van Nikon. Deze lens laat het toe om in bepaalde situaties een beeld te kunnen maken zonder dat je dat camera zodanig moet draaien dat de verticalen niet meer verticaal zouden lopen. Echter, in sommige situaties kom je er zelfs niet met een 24 mm tilt shift. Zo waren de hotelkamers dusdanig ingericht dat ik een hoek moest kiezen die me noodzaakte een “bredere” lens te gebruiken dan de 24mm, met name de 14-24mm van Nikon. Onderstaande beelden illustreren waarom.
Bovendien heb ik ook gebruik gemaakt van flitslicht. In het eerste beeld zie je de basisbelichting zodat die bij de eerste serie testopnamen aanwezig was.
Na verandering van lens (14-24mm op 14mm ipv de 24 mm tilt schift) en het plaatsen van een paar flitslichten (buiten beeld uiteraard) en aangestuurd via het Nikon CLS systeem, kreeg ik onderstaand beeld.
Door de keuze van de bredere lens en het gebruik van warm flitslicht krijg je een warmer en voller beeld, waardoor je een sfeer krijgt die mij wel zin doet krijgen om hier een nachtje door te brengen. In de horizontale versie van dit beeld krijg je dan dit, namelijk een versie zonder flitslicht (enkel aanwezig licht) …
… en dan het zelfde beeld met wat warm invulflitslicht ….
Hotelkamers hebben doorgaans ook badkamers. Badkamers dus …
Dit is het beeldje dat ze hadden van de badkamer die bij deze kamer hoort:
Geen idee wat men met deze foto tracht te bewijzen, maar ik heb mijn standpunt anders gekozen zodat ik de zon, die door het raam scheen, mee in de foto kon nemen. Een eerste testbeeldje leverde dan dit resultaat op. Omdat ik de zon in mijn beeld had, heb ik bewust het interieur een beetje onderbelicht (omdat ik anders heel wat problemen zou krijgen met flare en contrasten).
Door gebruik te maken van flitslicht in de badkamer krijg je echter die contrasten wat beter onder controle en kan je bovendien de kleurtemperatuur een beetje aanpassen, met dit als resultaat:
Het beetje “flare” dat ik nog krijg in de lens neem ik er maar bij. In dit geval vond ik dit niet zo storend. Persoonlijke mening uiteraard.
Vertikaal lijkt het beeld dan zo:
Tot slot hebben we nog een beeldje gemaakt van de bewuste kamer, maar dan van uit de andere hoek. Zo konden we het raam er bij nemen, wat een soort van “opening” creëert in het beeld. Uiteraard zijn de contrasten onder controle gehouden door gebruik te maken van flitslicht, zoals je kan zien in het verschil tussen het eerste en tweede beeld:
Oh ja, er waren dus 2 kamers te fotograferen. Daarom, voor de volledigheid, de tweede kamer;
Enfin, kortom, bref …. ik pleit voor het gebruik van mooie foto’s, die uw pand of vastgoedproject de uitstraling geeft dat het verdient. De extra meerkost dat daarmee gepaard gaat verdwijnt in het niets door de meerwaarde die je daarbij gecreëerd hebt, al was het maar door er een groter publiek mee te bereiken dat toch eens wil komen zien wat dat mooie pand, dat verkocht wordt, nu eigenlijk wel is.
Knap, en die flare stoort naar mijn mening zeker niet.
Vind het net sfeervol.
Tof ook dat je de voor-en na kan zien. Geeft duidelijk weer wat je wil zeggen.
Mooie reeks. En mooi vastgoed. Moest ik (veel) centen op overshot hebben 😉
goed artikel Jurgen, heel duidelijk wat de effecten zijn, en .. het geeft goed aan dat een goeie fotograaf zijn geld dubbel en dwars waard kan zijn iov dat het gezien wordt als noodzakelijk kwaad
Prachtig hoe je een warm gevoel in de foto’s krijgt met al dat licht.