Vastgoed fotografie

Posted on

Vastgoed fotografie – of hoe een pand er mooi laten uit zien voor verkoop – is een specialiteit op zich.  Gezien mijn interesse in architectuurfotografie – en mijn achtergrond als bouwkundig ingenieur in een ver verleden – is het maar een kleine stap.

Onlangs moest ik een huisje fotograferen dat zou verkocht worden.  De eigenaars beschikten over beelden, maar waren daar niet zo tevreden mee en hadden hun huis graag op een professionele manier in het uitstalraam geplaatst.  Om die reden contacteerden ze mij, met het oog op het maken van mooie beelden waarmee ze hun huis te koop konden stellen.

Omdat het een rijhuisje betrof, waar enkel langs voor en langs achter licht in valt, heb ik geopteerd om met flitslicht te werken.  Met de hulp van 3 Nikon SB900 speedlights, vastgemaakt aan een tri-flash grip en voorzien van een kleurenfilter (CTO), die ik buiten aan de overkant van de straat plaatste, heb ik proberen te simuleren dat er zonlicht binnen valt – iets wat in de zomer volgens de eigenaars wel degelijk gebeurt.   Het resultaat daarvan – en het verschil met de originele foto’s – vind je hieronder.

Een zicht op de inkom en trap naar boven …

… gecombineerd met deze invalshoek ….

… zou je even goed als volgt kunnen gefotografeerd hebben …

Een zichtje vanaf de inkom kan er zo uit zien ….

… maar kan je even goed op deze manier(en) voorstellen …

… en tenslotte moet de “fully equiped kitchen” nog in beeld gebracht worden …

… wat je ook op volgende manier zou kunnen proberen ….

Tot slot heeft het huis, naast een badkamer, ook een slaapkamer een een bureau, wat bij gebrek aan groothoeklens door de eigenaars niet in beeld kon gebracht worden.  Ik kwam niettemin tot volgend resultaat voor de slaapkamer ….

Het huis werd uiteindelijk op minder dan een week tijd verkocht aan een bedrag hoger dan de initiële vraagprijs. Need I say more …?

8 Replies to “Vastgoed fotografie”

 1. Goed gevonden, de 3 zonlicht-flashes. En verder kun je duidelijk een groothoek hanteren! In de keuken heb je wellicht lenscorrectie nodig gehad, en dus iets verderaf gefotografeerd? Alleen de slaapkamer vind ik minder geslaagd.

 2. Straf, indeed!
  Vraagje: zie ik het goed dat er andere keukenstoelen en -tafel gezet zijn op jouw foto’s, Jürgen? M.a.w.: pas jij het interieur aan, in zulke gevallen? Of vraag je om bepaalde (storende) elementen te wijzigen/verwijderen?
  Gr.
  S.

 3. @Bart, de slaapkamer geeft beter op grotere foto, maar ‘t is eigenlijk een klein kamertje ….
  @S, ik heb niets aangepast, ‘k ben zelfs niet aan de stoelen geweest – laten staan zoals ze stonden. Hier vond ik dat minder van belang, maar ga je naar echt grote en top interieurs, dan zou ik ze wel goed gezet hebben.

 4. Indrukwekkend mooi. Met welke lens doe je dit werk ? Ultragroothoek en dan perspectiefcorrectie ?
  Bedoel je dat je alle flitsen buitenshuis plaatste of een buiten de twee stuks binnen om de donkere hoekjes op te klaren ?
  Hoe dan ook: indrukwekkend werk !!

  1. Kevin, de meeste shots zijn met een 14-24mm gemaakt, daar waar ik meestal met een 24 tilt-shift werk (voor de vertikalen vertikaal te houden). Er stonden zowel flitsen(3) buiten als een flits binnen.

Comments are closed.