Workshop Flitsfotografie & Lightroom: From speedlight to Lightroom! – nabespreking

Posted on

De eerste workshop flitsfotografie en Lightroom “from speedlight to Lightroom”, die ik samen met collega Piet van den Eynde van “more than words” georganiseerd heb, is inmiddels achter de rug.

De bedoeling was om een intensieve, eendaagse workshop aan te bieden waarin de cursisten “up to speed” gebracht werden om met reportageflitsen te werken (losse opzetflitsers). Daarna kregen de deelnemers de mogelijkheid om de theorie in de praktijk om te zetten en zelf flashy foto’s te maken. Tot slot volgde een kennismaking met Lightroom, waarbij de foto’s geïmporteerd en bewerkt werden.

Eerst en vooral moeten we melden dat Piet en ik voor deze eerste editie niet gerekend hadden op zoveel succes. Daar waar we gemikt hadden op 6 deelnemers, zijn het er uiteindelijk 10 geworden. Tot onze verbazing waren er bovendien mensen die van heinde en verre kwamen afgezakt naar Leuven. Er was zelfs een deelneemster die in het midden van de nacht uit Nederland vertrokken is (buurt van Utrecht) om ons te komen vervoegen! R.E.S.P.E.C.T.!

Het eerste gedeelte, ‘Speedlight’ heeft de hele voormiddag in beslag genomen. We startten stipt om 9h en eindigden de fotoshoot rond half 2. Omdat we met 2 “lesgevers” waren en we de mogelijkheid hadden van “tethered shooting” (het gefotografeerde beeld rechtstreeks op de computer weergeven), hebben Piet en ik tijdens het gedeelte “speedlight” de theorie goed kunnen illustreren aan de hand van voorbeelden, die dan onmiddelijk op een scherm zichtbaar konden gemaakt worden.

Zo illustreerden we hier hoe je door creatief gebruik te maken van je omgeving, heel “goedkoop” toch vrij gemakkelijk een “professioneel” portret kan maken. Dit beeld werd gemaakt met 1 opzetflitser, op het toestel ….

Of met behulp van een synchronisatiekabel en een eenvoudige softbox …. met een mooi “Rembrandt” lichtje als resultaat.

Zo was Piet bijzonder in zijn nopjes om als model te kunnen figureren, en dan nog wel in een rol die hem biizonder goed ligt. Pastoor Piet had altijd al zijn droom willen zijn, en hij is pas tijdens de workshop “from speedlight to Lightroom” uit de kast kunnen komen! Waar een workshop al niet goed voor is.

In het eerste beeld hebben we een foto gemaakt van Piet mbv 2 speedlights en 1 softbox. Dit om te illustreren hoe je met 2 lichten de voor- en achtergrond onafhankelijk van elkaar te belichten.

In dit voorbeeld tonen we dan de invloed van kleurfiltes en hoe je daarmee gemakkelijk de sfeer in een foto helemaal kan laten veranderen, en dit op een paar ogenblikken.

Eens het theoretisch gedeelte voorbij was hebben zijn we met z’n allen naar buiten getrokken, om daar aan de hand van een paar voorbeelden – en de fantastische hulp van onze twee modellen – het werken met reportageflitsen op locatie te illustreren. De foto’s die ik maakte konden ogenblikkelijk bekeken worden op het scherm van mijn laptop, zodat de deelnemers beter konden volgen.

Uiteindelijk maakte ik dit beeld, ter illustratie van een fotoshoot op locatie met opzetflitsers.

We maakten daarna 2 groepjes, verdeelden het flitsmateriaal en begonnen te fotograferen. Daarbij probeerden we diverse setups uit en verschillende belichtingstechnieken. Een erg intensief gedeelte, want dan komen de vragen boven uiteraard. Door met 2 lesgevers te werken konden we echter onze aandacht goed verdelen, er zorg voor dragende dat iedereen zeker aan de beurt kwam.

Van het Lightroom gedeelte hebben we weinig beeldmateriaal op zich (er is weinig interessants aan een foto van 10 mensen die over hun computer gebogen zijn), maar in een volgende post zullen we de beelden tonen die de cursisten gemaakt hebben en die we in Lightroom bewerkt hebben.

2 Replies to “Workshop Flitsfotografie & Lightroom: From speedlight to Lightroom! – nabespreking”

  1. Jürgen, met een foto van mij als opener gaan we wel geen volk trekken voor een tweede editie 🙂

  2. Inderdaad! Gelukkig is die al uitverkocht! En wacht tot ik de beelden laat zien die de cursisten gemaakt hebben …!

Comments are closed.