Workshop flitsfotografie

Posted on

Ik denk er serieus over na een workshop flitsfotografie te organiseren. Niet met studioflitsen, maar met reportageflitsen en op locatie (buiten, in de frisse Leuvense buitenlucht ….).

In recente gesprekken met mensen heb ik meermaals gehoord dat er een noodzaak is om eens de absolute basis over het flitsen op locatie grondig uit te leggen. Bijvoorbeeld, je wil een portret maken van iemand en je wil er een flits, of twee flitsen, of drie flitsen, …. voor gebruiken. Hoe ga je dan te werk? Hoe stel je je camera in. Hoe verhouden sluitertijd, diafragma en ISO-waarden zich? Hoe maak ik de achtergrond lichter/donkerder zonder dat ik het onderwerp lichter/donkerder maak?

Wat is het denkproces achter het tot stand komen van een foto met reportageflitsers? Gebruik ik een softbox of een paraplu? Of flits ik direct? Eén of meerdere flitsen …. enz …

Voor wie is de workshop? Voor iemand die schrik heeft om een flits te gebruiken, niet goed durft/weet hoe in manuele settings te gaan en al zeker niet de flits los van de camera te maken. Voor iemand die graag eens uitgelegd krijgt hoe je in de praktijk die reportageflitsers op locatie gebruikt. Het is voor mensen die eventueel al een paar pogingen ondernomen hebben op locatie met losse reportagflitsers te werken, maar die nadien meer vragen dan antwoorden hadden.

Voor wie is de workshop niet? Voor iedereen die al vlot een paar flitsen op locatie kan synchroniseren, voor mensen die een uitgebreide en gevordere cursus flitsfotografie willen volgen en de basisbeginselen al heel goed onder de knie hebben.

Het zou dus echt de basis zijn, op locatie, beginnend met 1 flitsje en zo eventueel uitbreidend naar 2 of 3 of 4 of 5 (of 6, maar meer heb ik er zelf niet ….). Ik zou werken vanuit een heel klein beetje “theorie” om de basisbegrippen te verduidelijken, maar dan voornamelijk te werken rond de vragen die vanuit de “cursisten” zelf komen. En in plaats van zo maar klakkeloos die vragen te beantwoorden ga ik proberen om jullie de tools te geven zelf de oplossingen te vinden voor jullie vragen, zodat je dat later zelf ook kan. We zouden dus op locatie gaan werken, met het toestel dat je zelf hebt, maar ik heb dus zelf 6 flitsen ter beschikking om te oefenen, al mag je gerust zelf je eigen flits(en) meebregen.

Ik zou ook het aantal personen voor de workshop beperken (ik denk 5 tot 6 mensen) en misschien een halve dag?

Indien je je geroepen voelt en denkt dat je graag zoiets zou volgen, laat dan een berichtje. Bij genoeg interesse organiseer ik die workshop zeker.

Gisteren had ik zo’n 5 minuutjes tijd om wat foto’s te maken van mijn dochtertje. Ik gebruikte thuis, in mijn woonkamer, 3 SB900 reportageflitsers. Dit was het resultaat. Nabewerking van een paar minuutjes in Lightroom.

21 Replies to “Workshop flitsfotografie”

 1. Hello Jürgen,

  Blij dat je onmiddellijk de koe bij de horens vat na het gesprek van vorig weekend 🙂
  Je mag me uiteraard alvast op de wachtlijst zetten!

  Ik kijk er al naar uit.

  Groetjes,
  Marion

 2. Jürgen, me too interested ! Hou me zeker op de hoogte.
  By the way mooi fotoke van uw dochtertje !

 3. Jurgen,

  Ik ken Marion ook en speelde met hetzelfde idee. Ik heb tevens een andere collega blogger aangesproken en die had ook wel zin. Ik weet niet of het jou bedoeling is hier kosten voor te vragen? Onze bedoeling was in ieder geval om het eerst als ‘try out’ proberen met gepassioneerde fotografen. Misschien kan het wel leiden tot een ‘stevige’ workshop.

  Groeten,

  Joeri

 4. Hey Jurgen,

  Goed initiatief, ‘k denk dat je een hoop geïnteresseerden zal aantrekken hiermee. Ik vermoed alleen dat je met een halve dag niet zal toekomen, ook al zijn het maar 5 à 6 mensen.

 5. i’m in!

  ik wil HEEL graag leren flitsen, want ik snap/kan er nu de ballen van! 🙁

  S.

 6. Mij mag je ook inrekenen! Al ken ik blijkbaar niemand van jullie. De wereld is dan toch groter als we dachten ..
  flickr.com/photos/marsman

 7. Zal ook zeker van de praktijk zijn. Moet wel mijn eerste flits nog aanschaffen, maar dat is dan meteen een excuus.

  Liesbeth
  (ook van Lightroom workshop 🙂

 8. OK, dan komt die workshop er! Ik zet even alles op een rijtje en kom dan met concrete info. Vermoedelijk zal het voor januari 2009 zijn.

 9. Amai, wat een service! Nog maar gevraagd en er ligt al een concreet actieplan op tafel. Om maar te zeggen dat ik geïnteresseerd ben.

 10. Ik doe ook graag mee.

  Flitsen naast de camera ken ik redelijken, maar op de camera blijft miserie.

 11. Ongetwijfeld is er reeds een lange wachtlijst; maar ik ben ook héél erg geïnteresseerd om zo’n workshop te volgen.
  Niet alleen de praktische kant (welke instellingen enz), maar ook qua materiaal (wat maakt mijn fotografisch leven er makkelijker op) zij voor me erg intrigerend…

  Pure basis gaat wel, maar los van de camera.. dat is me toch nog niet gelukt..

 12. Lijkt me een hele interessant workshop… laat maar weten wanneer je het plant, ik zou dat wel graag meemaken!

  … een mens is nooit te oud om te leren hé!

 13. Als je ooit een workshop plant voor bedrijfsportretten op lokatie, maar binnenshuis…
  Dus zoals je in Japan gedaan hebt, dan is er hier nog een kandidaat…
  Doe dit af en toe, maar steeds met één flits en invallende daglicht als ‘tweede flits’ 😉
  Werkt prima hoor, maar toch…

 14. @ Koen, dat is een goede techniek, maar daar ben je nogal afhankelijk van de intensiteit en kleurtemperatuur van het invallend licht. Met een tweede flits erbij is dat probleem opgelost. Niettemin is dit misschien wel stof tot een extra workshop.

 15. Zei ik iets over Japan??
  China bedoelde ik natuurlijk! 😉
  En inderdaad, die techniek van invallend daglicht als ‘tweede flits’ werkt natuurlijk alleen behoorlijk bij heldere dagen.

 16. Count me in.

  Ik denk dat je meerdere workshops zal moeten geven als je de lesgroep wil/moet beperken.

  Ofwel: per provincie een workshop als je dat ziet zitten.

  Hoe dan ook, zet me maar op de wachtlijst.

 17. Jurgen

  Ik wil ook graag afkomen voor die workshop.
  Kan nog veeeel leren op vlak van flitsen!!!

  Hou je mij op de hoogte?

  groetjes

  sofie

 18. Een tijdje terug heb ik zo’n workshop gevolgd, flitsen met reportageflitsen en die was HEEL leerrijk.

 19. Ik zou wel komen als het niet te duur is, ik woon ook in leuven dus verplaatsing is voor mij geen probleem.

Comments are closed.