Calatrava

Posted on

Wie Valencia zegt, zegt Calatrava. En wie Calatrava zegt, zegt Valencia. In dit gedeelte van deze Spaanse stad ‘ciudad de bellas artes’ vind je heel wat werk van de hand van de wereldberoemde architect Calatrava. Hij heeft duidelijk een eigen, herkenbare stijl. Wie ooit het treinstation in Luik gezien heeft, weet precies wat ik bedoel. Sommigen zijn er voor, anderen zijn tegen Calatrava, maar één ding is zeker: zijn architectuur laat je zelden helemaal onberoerd.

Calatrava

Het is niet anders bij mij. Het treinstation van Luik, dat door Calatrava ontworpen werd, kende ik al. Ik ben er al meermaals gepasseerd of van trein gewisseld. Maar in het hol van de leeuw gaan om te zien van waar dit nu komt had ik nog nooit gedaan. Daarom wou ik met mijn eigen ogen het werk van Calatrava in zijn thuisbasis Valencia zien en fotograferen.

Tegelijk wou ik mijn Fuji X-T3 proberen als reiscamera (en allround camera).

Beiden waren een succes. Het werk van onze bekende architect in zijn thuisbasis was interessant en doordat ik er een paar dagen heen ging, heb ik het juiste moment kunnen afwachten om de beelden te maken. Juist in fotografietermen betekent het juiste licht opzoekend. Zowel tijdens het golden hour als blue hour heb ik er kunnen fotograferen.

Fuji X-T3

De Fuji X-T3 is trouwens een plezier om mee te werken: het toestel is klein, compact en licht. Gemakkelijk in een tas weg te steken. En met 3 lenzen, die relatief klein uitvallen, krijg ik alles op beeld. Ik gebruikte een 18mm f/2, een 35mm 1.4 en een 90mm f/2. Door het snel veranderende licht ging ik tot in de hoge ISO’s (naar 6400). En toch zijn de beelden prima te gebruiken in publicaties.

De 90mm heeft ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor langere sluitertijden mogelijk zijn (en dus lagere ISO’s) met scherpere en zuivere beelden tot gevolg. Heerlijk om mee te werken.

Calatrava en de Fuji X-T3: een geslaagde combinatie.