Shanghai – The city

Posted on

Voila, we staan weer op Belgische bodem. ‘t Heeft niet veel gescheeld of ik zat nog in China, maar dat is voor een andere post.

Een weekje China – enkele dagen Shanghai en een dagje Suzhou – laten hun sporen na. Mentaal, fysiek, emotioneel en al de rest … Op 7 dagen maar 6 nachten gehad, constant met jetlag geworsteld en dan nog de stress van de opdracht, heeft een beetje zijn tol geëist. Ik ben eigenlijk “op”. ‘t Is goed geweest nu, geef me maar een paar dagen rust. Maar daar komt niets van in huis. Vandaag stond ik al om 10h aan de andere kant van Brussel voor een opdracht, amper 11h na mijn aankomst op de “Vlaamsche Klei”, na een reis die bijna 24h geduurd heeft.

Maar we gaan hier niet liggen zagen en klagen, want ik zou het voor geen geld willen gemist hebben.

Shanghai – The city. ‘k Heb eerlijk gezegd nog nooit zoiets gezien. Zo’n stad, zo’n gebouwen – en de concentratie ervan op een kleine oppervlakte …. du jamais vu.

Dat de Chinezen aan een “inhaalbeweging” bezig zijn, mag duidelijk zijn. Shanghai wil Hong Kong graag naar de troon steken. Ik was in ’94 even in Hong Kong op doorreis naar Indonesië en ik was toen best onder de indruk van die stad (alleen al het feit dat de toenmalige luchthaven in het midden van die stad lag), maar in geen enkele mate zoals ik dat was van Shanghai vandaag. Om het even gemakkelijk voor te stellen:

Dit was Shanghai in ’94 (dit deel noemt “Pudong”, gefotografeerd vanaf “The Bund”).

en dit is Shanghai amper 14 jaar later.

En ik heb me laten vertellen dat zo’n 20 jaar terug dit allemaal nog “farmland” was….

Het meest linkse gebouw is de Oriëntal Pearl Tower en helemaal rechts staat een gebouw van zo’n 400m hoog, met 100 verdiepingen. Alstublieft.

Van de 40ste verdiepng van het hotel in de stad ziet dat er ongeveer zo uit (zie de Oriental Pearl ergens in het midden):

En vanaf de Oriental richting stad moet het er dan ongeveer zo uit zien, op zo’n 350 meter hoogte.

350m zei u …. ‘t kan nog hoger hoor ….

Enfin, nogal indrukwekkend als je het mij vraagt. ‘k Ben nog nooit in New York geweest, maar dit oogt toch ook wel lekker.

‘s Avonds, vanaf de oever van de rivier aan de kant van Pudong, richting “The Bund” …. allemaal glitter, glans en kitch. En om 23uur doen ze letterlijk het licht uit. Zoals bij mij nu ook een beetje ….

3 Replies to “Shanghai – The city”

  1. Toch een schoon reportageke… het is hallucinant hoe die steden/gebouwen als paddestoelen uit de grond schieten. Mooie skyline.

    En nu slapen 😉

  2. Ik heb met plezier je verhaal gelezen. Ook al was het vermoeiend, laat het zeker een boeiende ervaring zijn geweest.

    Ik sta er soms versteld van hoe snel ginder steden van uitzicht veranderen.

  3. Precies een jaar geleden was ik ook in Sjanghai. Het is een stad die je absoluut geen rust gunt en ik herken wat je schrijft. Maar het is er fantastisch om te fotograferen (niet alleen de gebouwen, maar ook de straatbeelden) dus de vermoeidheid meer dan waard!

Comments are closed.