Workshop flitsfotografie (strobist) voor Studio vzw
Het is nu al een jaar of 3 dat ik op geregelde tijdstippen mijn kennis over flitsfotografie (type “Strobist”) deel met collega fotografen (zowel professionals als amateur fotografen) middels workshops flitsfotografie. Sinds begin 2010 doe ik dat samen met Piet Van den Eynde van “MoreThanWords” in de populaire workshop “From speedlight to Lightroom”. In die workshop nemen we de basis door van flitsfotografie (voornamelijk door middel van reportageflitsen type Nikon SB900 en Canon speedlites), laten we de deelnemers ook echt fotograferen (de praktijk als het ware) en gebruiken we die beelden om daarna het beeldverwerkingspakket van Adobe Lightroom toe te lichten.
Dit jaar kregen we dan ook de vraag van de vzw Studio, de onafhankelijke vakvereniging van en voor fotografen in hoofdberoep, om een dag in te richten rond dit thema. De vzw Studio had daarvoor een toplocatie in Antwerpen kunnen versieren, namelijk de school voor dans, muziek en beeldende kunst De Singel in Antwerpen. Toplocatie zeg ik, want omdat de workshop daar doorging konden we gebruik maken van de studenten die daar aanwezig waren.
De workshop had tot doel om aan beroepsfotografen te demonstreren hoe je als freelance fotograaf, die opdrachten her en der uitvoert, op een vrij eenvoudige en zelfs relatief goedkope manier toch vrij indrukwekkende resultaten kan bekomen, zonder dat je daarvoor “National Geographicsgewijs” tonnen materiaal moet meeslepen.
Om dat punt te illustreren kom ik tijdens mijn workshops steevast met het openbaar vervoer en fiets. Vanuit Wilsele, waar ik woon, vertrek ik met een plooifiets naar het station van Leuven (12 minuten fietsen), neem daar de trein naar (in dit geval) Berchem en fiets dan langs de singel naar … De Singel (kleine 10 minuten). Met al mijn materiaal wel te verstaan. In de rugzak, op de fiets.
Voor deze workshop was dat:
1 Nikon D3s
1 Nikon 50mm f1.4
1 Nikon 85mm f1.4
4 Nikon SB900 speedlights (reportageflitsen)
2 Manfroto statief, met kop
2 paraplu’s
1 MacBook Pro
en nog wat prullaria (sync koord, filters, kabeltjes, een paar Pocket Wizards, etc ….).
Na een introductie en het tonen van wat van mijn beelden uit mijn portfolio hebben we de basisprincipes van het werken met reportageflitsen toegelicht, een paar opstellingen getoond, wat geëxperimenteerd met Pocket Wizards en het Nikon CLS systeem, om uiteindelijk te komen tot een paar opnamen met onze studenten – dansers.
De 2 beelden die ik hierna ga tonen zijn op het eind van de workshop over flitsfotografie gemaakt met 2 flitsen van het type Nikon SB900 en zijn nadien door Piet Van den Eynde in Lightroom 3 nabewerkt tot wat je hierna zal zien.
Voor de volledigheid vertel ik er nog bij dat in de namiddag de deelnemers aan de workshop een paar uur vrij foto’s hebben kunnen maken met de studenten van De Singel en dat daarna Piet Van den Eynde nog heeft toegelicht hoe je de beelden dan in Lightroom kan ordenen, klasseren, bewerken, klaar maken voor output (print, web), etc …. Piet geeft specifiek training en cursussen Lightroom en Photoshop en is zowat de meest onderlegde lesgever en kenner van het softwarepakket Lightroom 3 dat ik ooit gezien heb. Ten bewijze daarvan zijn recente boek Lightroom 3 ontmaskerd en zijn net gepubliceerd ebook “the power of black and white in Adobe Lightroom and beyond”.
Indien je na het lezen van deze uiteenzetting en het zien van onderstaande foto’s het gevoel hebt dat je dit ook allemaal zelf kan uitgevoerd krijgen (zowel de opnamen als beeldverwerking) dan zou ik u niet aanraden dringend een BTW-nummer aan te vragen en als beroepsfotograaf door het leven te gaan. In het andere geval denken we wel dat we u vanalles kunnen bijleren tijdens onze workshops. Misschien tot dan ….
Hé Jurgen, grappig dat je ‘Pocketwizards’ onder de rubriek ‘prullaria’ catalogeert 🙂 ‘t Zijn wel dure prullaria! Een beetje zoals die Svarovski-beestjes