Flitsfotografie

Posted on

Ik heb een aantal interessante commentaren gekregen naar aanleiding van mijn vorig blogje. Het ging voornamelijk om de foto waar Geert aanbelt bij Sofie.

De vragen en opmerkingen gingen voornamelijk over het gebruik van een flits en meer in het bijzonder of het ook op z’n strobist gedaan werd.

Ik heb mij het afgelopen jaar een beetje verdiept in de manier van het gebruik van losse reportageflitsers om het licht op locatie naar mijn hand te zetten. In plaats van mijn flits op mijn toestel te laten staan haal ik die er doorgaans af, zet die op een statiefje (of hou hem soms in mijn hand) en stuur ik die aan via een PocketWizard. De kracht van de flitser regel ik zelf ifv het resultaat dat ik wil krijgen.

Er zijn echter situaties waar ik bewust mijn flitser er niet afhaal en toch op mijn toestel plaats. ‘t Is moeilijk om te veralgemenen, maar doorgaans is dat in situaties waar het snel moet gaan en er geen marge is voor “fouten”. OF, omdat ik een beter resultaat krijg door ze op mijn toestel te houden.

Een voorbeeld van dat laatste is de openingsdans, waar ik hem altijd op mijn toestel laat staan.

In het geval van Geert die bij Sofie komt aanbellen heb ik die ook op mijn toestel laten staan. Het moest allemaal te snel gaan en de situatie was iets te dynamisch om een aantal aanpassingen snel te doen, waardoor de kans op een foute belichting te groot werd.

Wel heb ik manueel de sterkte van de flits geregeld (zoals mijn sluitertijd en diafragma) en de flitskop is ook ongeveer 45° naar Geert gedraaid, zodat ik enkel hem belicht. Doe ik dat niet, dan is Geert onderbelicht. Draai ik de flitskop niet, dan valt er licht op de zwarte achtergrond. Werk ik op automatisch, dan is Geert gegarandeerd overbelicht (omdat de camera vooral de zwarte achtergrond ziet en dat goed wil belichten).

Tijdens de reportage van Geert en Sofie, waar ik soms met 3 flitsers tegelijkertijd werkte, moest ik soms heel snel even (afstanden) berekenen om de sterkte van de flitser in te schatten. Sofie had dat snel door en merkte langs haar neus op dat je als fotograaf ook wel goed moest zijn in wiskunde.

Klopt Sofie, je moet ook een beetje kunnen rekenen ….

4 Replies to “Flitsfotografie”

  1. Bedankt voor de uitleg.
    Ik dacht dat er ook van rechtsboven een flits kwam.
    Het licht zat daar dus wel mooi.
    Heel geslaagde foto.

  2. Toch weer ongelooflijk fascinerend. Het lijkt bijna geënsceneerd, maar Jürgen kennende… Het leven is voor de rappen! Interessante lijnen van de partijen licht en donker maken het bovendien artistiek.

  3. Interessante uitleg, en knappe foto ! Artistiek is inderdaad de juiste omschrijving hier.

Comments are closed.