Science Tower Diepenbeek

Posted on

Voor Halton Belgium fotografeerde ik wat ze zelf hun grootste Belgische project ooit noemen: de nieuwe Science Tower in Diepenbeek (UHasselt), waar Halton een heel aantal trekkasten installeerde (en afzuiginstallaties in de verschillende ruimtes).

Het gebouw zelf, de Science Tower, mag er ook zijn. Uiteraard vroegen ze bij Halton om er van de buitenkant een beeld van van te maken.

Het tijdstip van fotograferen van het gebouw is wel overwogen gekozen. Het beeld is gemaakt op het ogenblik dat 1 gevel vol in de zon staat en de andere gevel net zon ontvangt, maar dan via ‘scherend licht’: licht dat rakelings langs de gevel scheert. Op die manier heb ik beide gevels in de zon kunnen fotograferen, maar is er toch een contrast tussen beide gevels. Doordat de ene gevel minder zon heeft dan de andere is het contrast ook niet te groot.

Tot slot werd een polarisator gebruikt in 1 beeld en geen polarisator in een ander beeld. Kan jij zeggen in welk beeld de polarisator gebruikt werd? Beide onderstaande beelden zijn op hetzelfde tijdstip gemaakt, maar door gebruik van een fotostatief (waarop mijn toestel staat) is het beeldkader in beide beelden identiek.

Ter info: beelden gemaakt met Nikon D850 op Manfrotto statief, met Nikon 24mm Tilt/shift objectief.

Beeld 1: met of zonder polarisator?

Halton, Science tower Diepenbeek, C Jürgen Doom

Beeld 2: met of zonder polarisator?

Halton, Science tower Diepenbeek, C Jürgen Doom

Voor zij die het willen weten, volgt hieronder het antwoord.

Spoiler alert!

Sommigen zouden direct zeggen: het eerste beeld. Ze baseren hun mening dan op de blauwe lucht die donkerder is dan in het tweede beeld. En inderdaad, dat is vaak het gevolg van een polarisator. Maar in dit geval was het net omgekeerd. Het beeld met de donkerdere lucht is niet gepolariseerd. Het juiste antwoord is dus het tweede beeld. Je kan het voornamelijk zien aan de reflecties in de ramen, die in het tweede beeld grotendeels verdwenen zijn. Dat is het werk van de polarisator, die dergelijke reflecties (soms ten dele) uit een beeld kan halen. En de reflecties van de wolken en de lucht zie je duidelijk in het eerste beeld. Dus het eerste is zonder, het tweede met polarisator.